Így ne legyünk bunkók a repülőtéren

reptéri illemtan
Van, aki képes lazítani a reptéren is
Vágólapra másolva!
Tömeg, káosz, rohanás, idegbaj. A repülőtér nem az a hely, ahol az ember lazítani vagy meditálni szokott, viszont annál többször kapja fel a vizet. Hogy legalább mi ne menjünk utastársaink idegeire, érdemes követni az alábbi repülőtéri etikettgyűjteményt.
Vágólapra másolva!

Ne tolakodjunk!

Azt hihetnénk, hogy ilyen emberek csak a viccekben vannak, de nem. Mindig akad egy-két utastárs, aki attól tart, hogy nem tud időben becsekkolni, hogy lemarad a reptéri buszról vagy, hogy nem jut hely a kézi poggyászának, és efölötti riadalmában nem átallja használni a könyökét.

Hát ehhez tényleg kell egy kis türelem Forrás: Flickr/Jaysin Trevino

Pedig az esetek többségében semmi ok a kapkodásra, az igazán rutinos utazók még a repülőtéri ajánlást sem tartják be, nem két, csupán egy órával az indulás előtt futnak be a reptérre, és ezzel legtöbbször sikeresen elkerülik a leghosszabb sorokat. Ha pedig azon aggódunk, lesz-e helye a kézi poggyászunknak, akkor érdemes – persze még otthon – a felére csökkenteni a méretét.

Ne nyomuljunk a csomagszállító szalagnál!

Olyan egyszerű lenne, ha mindenki tisztes távolságból figyelné, mikor érkezik meg a csomagja, és csak akkor lépne a szalaghoz, ha tutira a sajátja gördült ki rajta. Ezzel szemben a valóság az, hogy majd’ mindenki ott toporog a szalag közvetlen közelében, így aztán azok, akik távolabb állnak, csak utastársaik hátát látják, a csomagjaikat nemigen.

Egy kicsit távolabbról is leshetnénk a bőröndünket Forrás: Flickr/TheeErin

Ne álljunk meg hirtelen-váratlanul!

Csörög a mobilja vagy hirtelen nem tudja, merre kell mennie? Bármi is az ok, ne fékezzen le váratlanul, különösen akkor ne, ha ajtó vagy mozgólépcső közelében jár. A repülőtéri tumultusban nem mindenki figyel az előtte lévőre, így hirtelen megálláskor könnyen előfordulhat egy kellemetlen koccanás. Pláne, ha csomagszállító kocsikkal közlekedünk.

Itt tényleg ütközés lehet egy hirtelen megállásból Forrás: Flickr/oddharmonic

A mozgólépcsőn a jobb oldalon álljunk!

Húsz évvel ezelőtt a magyar turista még elcsodálkozott azon, miért állnak a németek olyan fegyelmezetten libasorban a mozgólépcső jobb oldalán. Ma már többé-kevésbé nálunk is ismert az íratlan szabály: jobb oldalon állunk, bal oldalon haladunk a mozgólépcsőn. Ha valaki késésben van, joggal kap dührohamot, ha az egész lépcsőfokot elfoglalók miatt nem tud tempósabban haladni.

Ne terpeszkedjünk el az ülőhelyeken!

Vannak olyan repülőterek, amelyek nem bővelkednek ülőhelyekben. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk a táskáinkat a mellettünk lévő üres helyekre, és ne heverjünk el egyszerre három helyet elfoglalva, ha egy kicsit szundikálni szeretnénk.

Van, akinek a székek sem elég kényelmesek Forrás: Flickr/davitydave

Ne sajátítsuk ki a mosdót!

Egy hosszú repülés után az ember szívesen frissíti fel magát egy kis mosakodással, fogmosással a reptéri mosdóban. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne okozzunk tumultust a csapok körül. Ha a többieknek csak egy gyors kézmosásra van szükségük vécézés után, akkor lépjünk hátra a fogkefénkkel, és várjuk meg, míg kisebb lesz a forgalom a mellékhelyiségben.

Ne ordítsuk túl a hangosbemondót!

Viselkedjünk nyugodtan, és lehetőleg ne hangoskodjunk a reptéren. Nemcsak azért, hogy ne zavarjuk pihenni vagy beszélgetni vágyó utastársainkat, hanem azért is, hogy senkit ne fosszunk meg a fontos információtól. Idegen nyelven különösen nehéz megérteni a hangosbemondó szavait, hát még ha ordítoznak a fejünk mellett!

Ekkora tömeget nehéz elviselni nyugodt lélekkel Forrás: Flickr/Mark Hodson Photos

Ne piszmogjunk!

Becsekkolt és túlesett a biztonsági ellenőrzésen? Hurrá! Maradt még ideje egy kávéra, vagy hogy körülnézzen a reptéri butikokban? Remek! Csak ne merüljön el túlságosan szuvenírek világában vagy az útra vásárolt könyvben, mert a gép most már nehezen indul el ön nélkül, hiszen a neve ott van a rendszerben, és a csomagját is felrakták a gépre. Ha tehát sokáig piszmog, akkor ön miatt borul a gép menetrendje, és az utastársai garantáltan nem lesznek hálásak a késésért.