Idén már másodszor futott zátonyra

Zátonyra futott Norvégia partjainál a Marco Polo
A handout photo released by the Royal Norwegian Air Force and taken from a rescue helicopter shows a Norwegian coast guard vessel in front of Bahamas-registered cruise liner Marco Polo standing aground near Gravdal in northern Norway, on November 1, 2014. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NTB SCANPIX / ROYAL NORWEGIAN AIR FORCE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A norvég partoknál megfeneklett utasszállítón februárban haláleset is volt, amikor viharba került.
Vágólapra másolva!

Több mint hétszáz, többnyire brit utassal a fedélzetén megfeneklett szombaton az MS Marco Polo tengerjáró Leknes közelében, Gravdal partjainál az észak-norvégiai Lofoten-szigeteknél. A hajó már látótávolságra volt a kikötőtől, ahol az erős szélben szeretett volna kikötni.

A megfeneklett hajót este fél 8-ra sikerült kiszabadítani dagály idején. Azokat az utasokat, akik ezt kérték, a partra szállították közben. A búvárok megvizsgálták a tengerjáró alját, de nem találtak károsodást. A helyi programokban nincs fennakadás az eset miatt – közölte a cég.

A megfeneklett hajó Norvégia partjainál Forrás: AFP/Royal Norwegian Air Force

A Cruise & Maritime Voyages által kibérelt hajó épp egy 14 éjszakás úton van. Az északi fény földje nevű programon a 763 utassal a norvég fjordokat járják be. Egy ilyen út akár 2749 fontba (1,1 millió forint) is kerülhet az időponttól függően – írja a Daily Mail.

Átok ül a hajón

Az MS Marco Polo már nem először került bajba Norvégia partjainál. Idén márciusban szintén ki kellett szabadítani, mert megfeneklett.

Forrás: MTI/AP/Norvég királyi légier?/-------------------

A hajó idén februárban azzal került az újságok címlapjára, hogy egy 85 éves utasa meghalt, többen pedig megsérültek, amikor a La Manche csatornában viharba került. A tengerjárót olyan hatalmas hullámok érték, hogy a víz betörte az étterem ablakát.

Puskinként kezdte a pályafutását

A MS Marco Polo egyébként jövőre lesz 50 éves, Kelet-Németországban építette 1965-ben a Mathias-Thesen Werft. Pályafutását még Alekszandr Puskin néven kezdte a Szovjetunió balti hajózási vállalatánál, és csak 1993-tól fut jelenlegi nevén, amikor eladták az Orient Linesnak. Most a Global Maritime a tulajdonosa, és a brit Cruise & Maritime Voyages használja.