Vészesen közel került egymáshoz a Ryanair és a Jet2 gépe

Ryanair leszáll
Vágólapra másolva!
Az egyik le-, a másik felszálláshoz készülődött a malagai reptér ugyanazon pályáján.
Vágólapra másolva!

A Ryanair Boeing 737-800-as gépe az angliai Leedsből tartott a spanyolországi Malagába, és 167 utassal a fedélzetén épp leszálláshoz készülődött. A Jet2.com Boeing 737-800-as, Glasgowba tartó gépe 184 utassal a fedélzetén ugyanakkor épp a felszálláshoz gyorsított ugyanazon a pályán.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Paul Ellis

A Ryanair pilótája már majdnem a leszállópálya széle fölé ért, amikor az átstartolás mellett döntött, de maradt a pálya irányában. A Jet2 gépe eközben felszállt, és szintén a pálya irányában maradt.

Élesen balra el

A spanyol légügyi hatóság (CIAIAC) pénteken közzétett jelentése szerint túl rövid idő volt az idő a két gép fel- és leszállása között. A helyzet akkor oldódott meg, amikor a Ryanair a Jet2 fölé emelkedve 90 fokban balra fordult, majd tett egy kört, és 18 perccel később rendben leszállt. A Jet2 repülője is rendben folytatta útját a célja felé.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Pascal Pavani

A radaradatok szerint a két gép között függőlegesen 400-500 láb (121-153 méter) volt, vízszintesen pedig semmi, amikor a Jet2 gép felemelkedett – írja az Aviation Herald. A CIAIAC vizsgálatot indított az ügyben, hogy megállapítsa, a gépek pilótái vagy az irányító torony felelős-e az incidensért.