Sikoltoztak az emberek a repülőn

Jet2 légitársaság gépe
Vágólapra másolva!
Füst töltötte meg a Jet2 fedélzetét, a leszállás után a repülő szárnyára menekültek.
Vágólapra másolva!

A Jet2 légitársaság Boeing 737-300-as gépe Ibizából tartott Anglia East Midlands repülőterére fedélzetén 147 emberrel, és épp a leszállást hajtotta végre szerda este. Már 700 láb (213 méter) alatt jártak, amikor egy elektromos probléma miatt a pilóták úgy döntöttek, hogy tesznek még egy kört. Negyedórával később a repülőtér másik leszállópályáján sikeresen földet értek.

Amíg a repülő gurult a betonon, egyre erősebb égett szag alakult ki a fedélzeten, amit füst követett. Az utasok arról számoltak be, hogy a második leszállási kísérletnél nem működött a tájékoztató hangrendszer – írja az Aviation Herald.

Vigyék le a gyerekeket!

A Daily Mail beszámolója szerint az utasok között pánik tört ki. „Amikor földet értünk, elég nagy kapkodás volt" – meséli egyikük. „Láttuk a tűzoltókocsikat felsorakozva, a világítás teljesen le volt kapcsolva. Aztán nem nyíltak ki az ajtók. Az emberek kezdtek pánikba esni. Égésszagot lehetett érezni, erős elektromos égés szagát. Az emberek sikoltoztak: vigyék le a gyerekeket!

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Mark Harkin

Egy másik utas édesanyja elmondta, hogy a személyzet nem nyitotta ki az ajtókat, mert nem kaptak rá engedélyt. A fiának valahogy sikerült kinyitnia az egyik ajtót, és barátnőjével kijutott a repülő szárnyára, onnan ugrott le. „Káosz volt, mindenki futott és sikoltozott." Később sokan a vészcsúszdán hagyták el a gépet.

Kisebb elektromos probléma

A Jet2 szóvivője szerint a gépet elővigyázatosságból evakuálták biztonsági intézkedésként egy „kisebb elektromos probléma" miatt, ami füstöt okozott a fedélzeten. Az ügyben vizsgálatot indítottak. A repülőtér szóvivője szerint teljes mértékben követték a biztonsági előírásokat. A rendőrség arról tájékoztatott, hogy senki sem sérült meg.