A világ legrövidebb nevű települése

Å Norvégia, a legrövidebb nevű falu
Vágólapra másolva!
A Norvégia északi részén található falu neve mindössze egyetlen betűből áll.
Vágólapra másolva!

A Lofoten-szigetek Norvégia északi részén találhatók a Norvég-tengerben. Északi elhelyezkedése ellenére klímája meglepően enyhe, köszönhetően a Golf-áramlatnak. Nyaranta sok turista utazik oda, hogy megmássza hegyeit, gyönyörködjön halászfalvaiban, és élvezze a 24 órás nappalokat.

Ahhoz, hogy valaki meglátogassa a lofoteni szárítotthal-múzeumot, le kell utaznia a sziget déli csücskébe, egy mindössze 150 lakosú településre, amelynek neve Å. Az egybetűs nevű falu neve (melyet o-nak kell ejteni) azt jelenti régi norvég nyelven, hogy kis folyó. Norvégiában valójában több hely is van, amelyet így hívnak, de a lofoteni a legnépszerűbb a turisták körében – írja a Huffington Post.

A népszerűség átka, hogy a falucska névtábláját gyakran el is lopták, ezért egy időre azt tették ki helyette, hogy Å i Lofoten. A helyiek panasza nyomán azonban utóbb visszacserélték az egybetűs változatra.

Forrás: Flickr/Petr
Forrás: Flickr/DavideGorla
Forrás: Flickr/kewl
Forrás: Flickr/julesair

Egybetűs földrajzi név egyébként több is van a világon. Létezik E nevű folyó Skóciában, I nevű város Kínában, Ø nevű sziget Dániában, U nevű önkormányzat Mikronéziában és Y nevű település Franciaországban.

A világ egy szóból álló, leghosszabb nevű települése egyébként Új-Zélandon található, mégpedig Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, amely 85 betűből áll. Európában a rekorder Walesben található, neve 58 betűből áll, és úgy hívják, hogy Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Erről korábbi beszámolónkat itt olvashatja.