Mutasd, honnan van a pénzed!

chávez lehetséges utódai, Nicolas Maduro, President of Venezuela's National Assembly, Nicolas Maduro, delivers a speech during a massive May Day demonstration at Havana's Plaza de la Revolucion (Revolution Square), 01 May 2005.
Vágólapra másolva!
Venezuela új módot talált a beutazó turisták elriasztására: bizonyítaniuk kell a náluk lévő bolivár eredetét.
Vágólapra másolva!

A Venezuelába utazó külföldi turistáknak mostantól igazolniuk kell, hogy a náluk lévő helyi pénzt hivatalos pénzváltóban váltották. A kormány hivatalos közlönyében megjelent rendelet szerint a venezuelai szállodáknak és utazási irodáknak kötelező elkérni a pénzváltást igazoló papírt a külföldi turistáktól.

Az intézkedéssel a kormány a fekete valutapiacot próbálja meg letörni. Jelenleg egy dollár 6,3 bolivárt ér a hivatalos árfolyam szerint, de márciustól a turisták számára lehetővé tették, hogy a Sicad II nevű rendszerben – amely a kikötőkben és a repülőtereken üzemeltet pénzváltókat – 50 bolivárt kapjanak dollárjaikért. Nicolas Maduro államfő azonban június 10-én azt mondta, az alternatív pénzváltási lehetőség nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Nem csoda, hogy az új rendszer nem túl népszerű a turisták körében. A fekete piacon ugyanis jelenleg egy dollárért 73 bolivárt is megadnak – írja a Skift.

Venezuelában 2003 óta valutakorlátozás van hatályban, azóta a hivatalos és a fekete piaci árfolyam jelentősen eltér egymástól. A hivatalos árfolyamon számítva Caracas a világ legdrágább városának számítana az ott élő külföldiek számára – derült ki nemrég az ECA International felméréséből.

Venezueláról helyszíni beszámolókat itt olvashat.