Európa legjobb strandjai

Európa legjobb strandjai, beach
Île Vierge
Vágólapra másolva!
A European Best Destinations listájának élén egy walesi partszakasz végzett Tenby városánál. Lehet vitatni, de érdemes megnézni.
Vágólapra másolva!

Európa rengeteg látványos stranddal rendelkezik, de hogy melyek közülük a legszebbek, azt nehéz eldönteni. Már a TripAdvisor márciusban közzétett listáját is sokan kétkedve fogadták, hiszen az első tízbe három brit partszakasz is belefért, de például egyetlen horvátországi sem. Ezt lehetett azzal magyarázni, hogy a szavazatok elsősorban az angol anyanyelvű felhasználók véleményét tükrözték, az mindenesetre igaz, hogy az abban felsorolt strandok többsége ismert és valóban lenyűgöző.

A European Best Destinations most közzétett rangsora már több kérdést vet fel. Az első helyet például egy walesi partszakasz vitte el, amelyről a legtöbb ember még nem is hallott. A tizedik helyre egy német strand is befért, miközben Görögországot egy sem képviseli az első tízben. Furcsa, hogy a két rangsor között egyetlen átfedés sincs, de az utóbbin legalább szerepel egy horvátországi. Hogy pont ezek-e a legszebbek, annak eldöntését az olvasókra bízzuk.

European Best Destinations

A brüsszeli szervezet az európai kultúra és turizmus támogatására jött létre, hogy Európát a világ vezető idegenforgalmi célpontjává tegye. A szavazásra számos ország idegenforgalmi hivatalán, újságokban, televíziókban és az internetes közösségi oldalakon keresztül hívta fel a figyelmet.

1. Tenby Harbour Beach

Tenby Harbour Beach Forrás: Flickr/David Jones

A középkori városfallal körbevett, ötezer lakosú Tenby Wales délnyugati részén található, Cardifftól nyugatra 145 kilométerre. Három homokos strandja van, amelyek hossza összesen négy kilométer. Közülük a kikötő fala alatti kis, sekély part kiváló a gyermekeknek is. Vize tiszta, a környezete látványos.

2. Praia da Cova Redonda

Praia da Cova Redonda Forrás: Facebook/PraiaCovaRedonda

Portugália déli részén, Algarve régióban található, amely a tengerből kiálló szikláiról ismert. Lagoából közelíthető meg, és egy hosszú lépcsőn lehet lejutni.

3. Zlatni Rat

Zlatni Rat Forrás: Flickr/Sebastian Bergmann

Az Arany-fokként emlegetett Zlatni Rat a horvátországi Brač szigetén található, Boltól 2 kilométerre nyugatra.

4. Isola Bella

Isola Bella Forrás: Flickr/gnuckx

A kis sziget a szicíliai Taorminától nem messze fekszik. 1990-ig magántulajdonban volt, akkor vásárolta meg a szicíliai régió, és természetvédelmi területté tette. A szárazfölddel egy keskeny homokpadka köti össze.

5. Los Caños de Meca

Los Caños de Meca Forrás: Flickr/GemeinWesen

A Trafalgar-világítótoronytól keletre elhelyezkedő strand Los Caños de Mecához tartozik, amely Spanyolország déli részén, Cádiztól nem messze található.

6. Grande Plage Biarritz

Grande Plage Biarritz Forrás: Flickr/Cocoate

A spanyol határtól mindössze 35 kilométerre fekvő franciaországi Biarritz gyönyörű palotáiról ismert, de az Atlanti-óceánra nyíló strandja is igen népszerű.

7. Île Vierge

Île Vierge Forrás: Flickr/fred_v

Az apró sziget a franciaországi Bretagne partjaitól másfél kilométerre fekszik. A lejárat a strandhoz kissé meredek.

8. Porto Santo

Porto Santo Forrás: Flickr/LukeGordon1

A Portugáliához tartozó sziget az Atlanti-óceánban, Madeirától 43 kilométerre északkeletre található. Kilenc kilométernyi homokos strandját egyelőre viszonylag kevés turista látogatja.

9. Nissi

Nissi Forrás: Flickr/CyprusPictures

A strand mindössze 500 méteres, de a vize nagyon tiszta. Ciprus déli partjának keleti csücskében található, Ayia Napa üdülőhelynél.

10. Kampen

Kampen Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Kampen egy kis üdülőfalu Németország északi részén a Sylt-szigeten, a dán határhoz közel. Homokos strandja sok vendéget vonz nyáron.