A jövőbe ugrik India

A mostani és a leendő pályaudvar Új-Delhiben
Vágólapra másolva!
Az Újdelhibe tervezett modern pályaudvar hatalmas ugrást jelent a mostanihoz képest.
Vágólapra másolva!

Hatalmas beltéri platformok, üvegfalú gyalogoshidak, óriási, futurisztikus tartó oszlopok – aligha állhatna nagyobb a kontrasztban India fővárosának új vasúti pályadudra a jelenlegi állapotokkal. Az tervezéssel megbízott ARUP iroda legalábbis ilyennek szeretné átalakítani az épületet és azt a 86 hektárt, amelyen a jelenlegi állomás elterül. A hófehér mennyezettel és fákkal ellátott pályaudvar 18 platformmal rendelkezik majd és napi félmillió utast tud majd kiszolgálni.

A tervezett, új pályaudvar látványterve Újdelhiben Forrás: ARUP

Nem kérdés, hogy a felújítás – amely alatt a működés zavartalan lesz - rá is fér a a vasúti csomópontra. Az oda látogató külföldi turistákat valósággal sokkkolja a tömeg: kaotikusnak, piszkosnak és veszélyesnek tartják – idézi a TripAdvisor felhasználóinak véleményét a Daily Mail.

Az indiai kormány épp a napokban jelentette be , hogy emeli a vasúti menetjegyek és a fuvarizás árát. hogy fedezze a veszteséges szektorba szükséges beruházások összegét. Arun Jaitley pénzügyminsizter szerint Indiának el kell döntenie, hogy egy világszínvonalú vasutat akar-e, vagy egy lepukkantat.

Az biztos, hogy a kormány nagy fába vágja a fejszéjét. Az alábbi képek Újdelhi jelenlegi pályaudvarán készültek.

Forrás: AFP/Raveendran
Forrás: AFP/Manan Vatsyayana
Forrás: AFP/Manan Vatsyayana
Forrás: AFP/Prakash Singh
Forrás: AFP/Manan Vatsyayana