Szétlopják az auschwitzi haláltábort

Auschwitz
View of barbed wire at the former Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Poland, on Holocaust Day, on January 27, 2014. The ceremony took place 69 years after the liberation of the death camp by Soviet troops, in rememberance of the victims of the Holocaust. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Vandál turisták okoznak egyre nagyobb gondot Auschwitzban: sokan a volt náci haláltábor falaira és priccseire vésik a nevüket, illetve szuveníreket lopnak el onnan.
Vágólapra másolva!

A Krakkótól 60 kilométerre nyugatra található dél-lengyelországi koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a második világháború idején. Körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, mintegy 90 százalékuk zsidó volt.

Úgy tűnik azonban, hogy tragikus múltja ellenére a tábor helyén működő múzeumot is elérte a tömegturizmus átka. Az ott dolgozók szerint egyre többen vésik be például a nevüket a barakkok falaiba vagy a volt foglyok faágyaiba. A legtöbben megelégszenek a szokásos „Itt jártam" felirattal, de olyan kegyeletsértő üzenet is akadt már, hogy „I had a smoke here", azaz rágyújtottam vagy füstöltem itt egyet.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Mások semmiképpen nem akarnak üres kézzel hazatérni a táborból, de a szuveníreket nem a boltból szerzik be, hanem azt viszik el, ami a kezük ügyébe esik. Például egy kis szögesdrótot vagy a táborba vezető vasúti sínből egy kis darabot – írja a Daily Mail. 2009-ben egyébként még a tábor bejáratánál lévő „Arbeit macht frei" (A munka szabaddá tesz) feliratot is ellopták, de azt utóbb megtalálták, és helyreállították.

A múzeum dolgozóit sokkolja a turisták viselkedése. Az igazgató a lapnak arról beszélt, hogy a vandálok között nemcsak fiatalok vannak, hanem tanárok is. Voltak olyan tervek is, hogy zárt láncú kamerákkal figyelnék a helyiségeket, mivel a hatalmas területen fekvő 150 épületet lehetetlen egyszerre személyesen őrizni. Erről azonban letettek, mivel a kamerák rombolnák a hely hitelességét.