Oregonban akár oroszul is elboldogulhat

Orosz bolt New Yorkban
A Russian emigre at a showcase in Brighton - the sign reads' Russian kvas for sale'.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban angolul beszélnek – tartja a közvélekedés. A téma iránt érdeklődők talán azt is hozzáteszik, hogy a spanyol ajkúak aránya egyre nagyobb, ám azt kevesen tudják, hogy a két fő nyelven kívül még melyeket beszélik az ott lakók.
Vágólapra másolva!

A változatosságot jól mutatja, hogy több mint 300 nyelvet beszél a lakosság, amelyek közül 176 helyi eredetű (52 korábban beszélt helyi nyelv már kihalt). A legtöbben – a lakosság 80 százaléka – természetesen az angolt tartják anyanyelvüknek, és további 15 százalék jól beszéli. Ennek ellenére az angol nem hivatalos nyelv az Egyesült Államokban szövetségi szinten, csak 27 államban.

Orosz bolt New Yorkban Forrás: RIA Novosti/Kazarynov G.

A spanyol is igen fontos az országban: a latin-amerikai bevándorlóknak köszönhetően már körülbelül 35 millióan beszélik a 2009-es adatok szerint, ami az öt évnél idősebb lakosság 12,4 százaléka volt. Ezzel az USA már az ötödik legnagyobb spanyol nyelvű közösséggel rendelkezik Mexikó, Spanyolország, Kolumbia és Argentína után.

Jóval érdekesebb azonban a további nyelvek aránya. Az angol és a spanyol után a kínait beszélik a legtöbben, 2,6 millióan, ezt a Fülöp-szigeteki tagalog követi másfél millióval és a francia 1,3 millióval.

Még érdekesebb, hogy az egyes államokban melyik a legtöbbek által beszélt harmadik nyelv. A Mental Floss nevű oldal térképe alapján például a nyugati parton lévő Oregon államban az orosz az, Illinoisban pedig a lengyel. A legtöbb államban, szám szerint 16-ban a németet beszélik a legtöbben az angol és a spanyol után, a franciát pedig 11-ben. Vannak államok, ahol a vietnami, a koreai, az arab vagy a kínai vezet harmadik nyelvként, néhányban pedig az őslakosoké, ilyen a navahó, a dakota vagy Alaszkában a jupik.