Majdnem elfogyott a Lufthansa-gép üzemanyaga

Káosz a Lufthansánál – budapesti járatokat is töröltek
sztrájk pilóta Lufthansa
Vágólapra másolva!
A Florida felett keringő repülő a vihar miatt nem tudott leszállni, végül épphogy sikerült neki.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa Airbus A380-800 típusú repülőgépe Frankfurtból Miamiba tartott 427 emberrel a fedélzetén. Már a leszálláshoz készülődött, amikor a pilóták 9000 láb (2743 méter) magasban megszakították az ereszkedést a rossz időjárási körülmények miatt, és a légtérben várakoztak.

Körülbelül húsz perccel később a személyzet úgy döntött, hogy inkább a szintén floridai Orlando felé veszik az irányt, és ismét 6700 méter magasba emelkedtek. Ekkor azonban ismét meggondolták magukat, és Fort Lauderdale felé fordultak, az időjárás azonban ott sem volt alkalmas a leszállásra.

A pilóták ekkor vészhelyzetet jelentettek az alacsony üzemanyagszint miatt, és ismét Miami mellett döntöttek, ahol az időjárás már eleget javult a leszálláshoz. Útban Miami felé azt jelentették, hogy már csak 5,2 tonna üzemanyaguk maradt.

A leszállás nem volt zökkenőmentes, hiszen a repülőnek egy szélnyíráson kellett keresztülmennie, mielőtt földet ért (ez a zivatarok környezetében előforduló, változó irányú szél). A földet érés azonban sikerült, sérülés nem történt.

A repülő az ereszkedés megszakításától a landolásig 75 percet töltött a levegőben, és körülbelül 13 perc telt el attól fogva, hogy jelentette az 5,2 tonnás üzemanyagszintet. Az Aviation Heraldnak nyilatkozó források elmondták, hogy gép mindössze 3 tonna üzemanyaggal ért földet, ami alatta volt a kötelező végső tartalékszintnek.

Az eset május 15-én történt, az amerikai légügyi hatóság pénteken erősítette meg, hogy vizsgálatot indított az ügyben. Részletek leghamarabb egy hónap múlva várhatók.

A cikkhez fűzött kommentekből kiderül, hogy a végső üzemanyag-tartalékszintnek elegendőnek kell lennie 30 perces repülésre 1500 láb (457 méter) magasságban. Ez alatti szint automatikusan vizsgálatot von maga után, de a kommentelők szerint a pilóták jól látták el feladatukat a körülményekhez képest, ezért nem kell retorziókra számítaniuk.