Emberkínzás a Dragonair fedélzetén

Dragonair
This picture taken on June 7, 2012, shows a Dragonair flight landing at the Beijing Capital International airport in Beijing. The debt crisis in Europe and high oil prices weigh on the outlook for airline companies as they meet from June 10 in Beijing for the annual meeting of the International Air Transport Association (IATA). AFP PHOTO/GOH CHAI HIN
Vágólapra másolva!
Egész éjjel a Sencsenben várakozó repülőn tartották az utasokat, többen már üvöltöztek.
Vágólapra másolva!

A Dragonair légitársaság Sanghajból Hongkongba tartó vasárnapi járatának utasai rövid útra készülhettek, hiszen a két metropolisz mindössze két óra húsz percre van egymástól repülővel. Már a felszállás is rosszul kezdődött, hiszen a FlightAware adatai szerint a délután 4.30-ra tervezett indulás helyett csak 6.43-kor hagyta el a gép a sanghaji repülőteret. Ekkor azonban még reménykedhettek abban, hogy a repülő – két és fél órás késéssel – este fél 10 körül Hongkongba ér. Az ottani repülőteret azonban a heves esőzés miatt lezárták, ezért a Dragonair járata a szomszédos Sencsenben volt kénytelen leszállni. A 252 utas megpróbáltatásai ezután kezdődtek.

Amikor az időjárás már lehetővé tette volna a felszállást, meghibásodott a repülő kiegészítő áramberendezése, ezért továbbra is a földön maradt a gép – írja a Daily Mail. Összesen hét órát vesztegelt ott, miközben az utasokat nem engedték le a fedélzetről. Az ital- és élelmiszerkészletek eléggé szűkösek voltak, de a személyzet nem engedte elhagyni a fedélzetet. Többen kiabáltak a légiutas-kísérőkre, és megpróbáltak kitörni.

Forrás: AFP/Goh Chai Hin

A South China Morning Post beszámolója szerint végül reggel 7-kor engedték ki az utasokat a sencseni repülőtérre, ahonnan a saját költségükön kellett eljutni Hongkongba. Ez nem volt könnyű, mert bár a két város között alig több mint egy óra a buszút, az ezzel foglalkozó transzfertársaságoknál – a rengeteg ott rekedt utas miatt – kaotikus állapotok alakultak ki.

Még az utasoknál is rosszabbul járt azonban a 15 fős személyzet. Ők ugyanis délután 2-ig a fedélzeten maradtak, egy mindössze másfél literes vizes palackkal. Azt mondták nekik, addig nem hagyhatják el a gépet, amíg nem érkeznek meg a váltó pilóták. A személyzet hétfőn 8:30-kor érkezett csak vissza Hongkongba.

A hongkongi Cathay Pacific tuladonában lévő Dragonair közleményben kért bocsánatot az utasoktól a kellemetlenségelért. Mint írják: „Őszintén sajnáljuk, hogy mivel Sencsen nem működő repülőtér a Dragonair számára, ezért a leszállítási folyamat a földi kiszolgálás és az utasbeléptetés korlátai miatt tovább tartott az elvártnál."

A közelmúltban a Ryanair utasai is átélhettek egy ilyen megpróbáltatást, amikor a Rabatból Párizsba tartó járat végül Nantes-ban töltötte az éjszakát. Akkor komoly lázadás tört ki, amiről bővebben itt írtunk.