Lézerfegyverrel szerelik fel az izraeli utasszállítókat

El Al izraeli légitársaság gépe
El Al izraeli légitársaság gépe
Vágólapra másolva!
A szerkezet képes eltéríteni és megsemmisíteni azokat rakétákat, amelyeket a földről lőnek a repülőre.
Vágólapra másolva!

Az izraeli védelmi minisztérium bejelentette, hogy sikeresen tesztelték az Elbit Systems új lézerfegyverét, amely megvédi az utasszállító gépeket a földről indított rakétatámadásokkal szemben. Az engedélyezés nyomán először az El Al légitársaság repülőire szerelik fel a rendszert, később más országoknak is eladják – írja a Wired.

A C-MUSIC névre hallgató fegyvert, amely a SkyShield kereskedelmi változata, a lézertechnológiát ötvözi egy hőkamerával hogy eltérítse a közeledő rakétákat. Miután a hőkamera érzékeli a fenyegetést, egy lézer megsemmisíti a rakéta navigációs rendszerét, letéríti azt a pályájáról, és a repülőtől biztonságos távolságban felrobbantja azt.

A fejlesztéssel azzal a kihívásra akartak válaszolni, amelyet egy 2002-es merénylet okozott a kenyai Mombasában. Akkor egy izraeli charter gépre lőttek ki két föld-levegő rakétát röviddel a felszállás után. Mindkettő célt tévesztett, így a fedélzeten tartózkodó több mint 250 utas megmenekült, de Ariel Sharon akkori miniszterelnök azonnali intézkedést rendelt el az ilyen támadások kivédésére. A fejlesztés azonban sokáig húzódott a védelmi cégek és kormányhivatalok belső vitája miatt, végül az Elbit Systems három év alatt valósította meg.

Az alábbi videón működés közben látható az új védelmi eszköz.