Egyre kevesebb embertől kérnek vízumot

A tíz leghülyébb kérdés, amit vízumkérő formanyomtatványon olvashattunk, illusztráció
Vágólapra másolva!
Vannak olyan szigetállamok a világon, ahol semmiféle korlátozás nincs a belépésre.
Vágólapra másolva!

Bár a Föld lakosságának túlnyomó része még mindig vízumakadályokba ütközik, ha külföldre akar utazni, az utóbbi években sokat javult a helyzet. 2008 elején még a világ országai a világ népességének 77 százalékát kötelezték vízum megszerzésére, 2010-re ez az arány lement 75 százalékra, 2013-ra pedig 64 százalékra mérséklődött – derül ki az ENSZ Turisztikai Világszervezetének nemrég kiadott jelentéséből.

A látványos csökkenés egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több feltörekvő ország ismeri fel, hogy vízumpolitikája lazításával jelentős ösztönzést adhat a beutazó turizmusnak és a gazdaságnak. Másrészt enyhültek az olyan hatalmas küldő országokkal szembeni korlátozások, mint Oroszország, Kína és India, mivel azok polgárai egyre nagyobb vásárlóerőt jelentenek.

A WTO kísérletet tett arra, hogy összehasonlítsa az egyes országok nyitottságát vízum szempontjából. A világ lakosságát 100-nak véve kivonta belőle azok arányát, akiknek nem kell vízumot szerezni a beutazáshoz az adott országba, 0,7-tel súlyozva vonta le azok arányát, akik a belépéskor jogosultak vízumra, és 0,5-tel súlyozva vonta le azokét, akik elektronikus úton szerezhetik be a vízumot. A 2013-ra vonatkozó adatok az első félévben begyűjtött információkon alapulnak.

Az elemzésből kiderül, hogy a legnyitottabb államok Délkelet-Ázsiában, Kelet-Afrikában, a Karib-térségben és Óceániában találhatók. Közülük a legtöbben kis vagy szigetországok, amelyek erősen függnek az idegenforgalomtól, vagy – mint például Hongkong – az üzleti turizmustól.

A legszigorúbb vízumrendszerrel a közép- és észak-afrikai államok rendelkeznek, valamint Észak-Amerika. A világátlagnál – ami 30 – valamivel szigorúbb politika jellemzi a közép- és a kelet-európai régiót, a 24-es mutató azonban illeszkedik az európai trendhez.

Néhány régió nyitottsága
(2013-ban, 100 a legnyitottabb)

Délkelet-Ázsia: 50
Kelet-Afrika: 50
Karib-térség: 41
Óceánia: 41
Világ: 30
Európa: 24
Kelet- és Közép-Európa: 24
Közel-Kelet: 19
Észak-Amerika: 14
Észak-Afrika: 14
Közép-Afrika: 5

Ami az egyes országokat illeti, a nyitottsági listát négy kis szigetállam vezeti, mindegyik 100 ponttal, közülük három Óceániában található. Magyarország nincs az elemzésben külön megemlítve.

A legnyitottabb országok
(2013-ban, 100 a legnyitottabb)

1. Cook-szigetek: 100
1. Dominika: 100
1. Mikronéziai Szövetségi Államok: 100
1. Niue: 100
5. Haiti: 99
6. Makaó (Kína): 85
7. Fülöp-szigetek: 84
8. Grúzia: 80
8. Hongkong (Kína): 80
8. Mauritius: 80
8. Turks- és Caicos-szigetek: 80

A magyarok egyébként a vízummentesen utazók élbolyába tartoznak, erről korábbi cikkünket itt olvashatják.