Drámai mentőakció a Magas-Tátrában

Tátra, kirándulás
Vágólapra másolva!
Lavina temetett be egy síalpinistát szombaton, a holttestét csak hétfőn találták meg.
Vágólapra másolva!

Március 15-én este egy ötfős cseh síalpinista-csoport kérte a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, mert a Rovátkáról (Prielom) a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) felé történő leereszkedés közben lavina sodorta el őket – írja a www.magas-tatra.info. Egyiküket teljesen maga alá temette a hó, a csoport egy másik tagját csak részben temette be, őt társainak sikerült kiásniuk. A csoport tagjainak lavinajeladók segítségével sikerült megtalálni és kiszabadítani eltemetett társukat, állapota azonban a gyors segítség ellenére már akkor kritikus volt. A 40 év körüli férfi, aki később belehalt sérüléseibe, körülbelül 10 percig volt a hó alatt.

A hívás után azonnal öt hivatásos és egy önkéntes hegyimentő indult a Nagy-Tarpataki-völgybe, majd újabb hattagú mentőcsapat indult útnak. Ezzel egy időben a Hosszú-tavi menedékházból, az ott tartózkodó hegymászókból is sikerült mentőcsapatot szervezni.

Amint arról a portál beszámolt, a baleset és a mentés idején rendkívül rossz időjárási körülmények uralkodtak: nagyon erős szél fújt, folyamatosan esett a hőmérséklet, nőtt a páratartalom és a lavinaveszély. A hegymászókból szerveződött csoport úgy döntött, hogy a sérültet a hegyimentők ott lévő szánjával megpróbálják lehozni a menedékházba, a rossz látási viszonyok miatt azonban nem találtak vissza a menedékházhoz, eltévedtek valahol a Jeges-tavi-domb (Zbojnícka kôpka, 2098 m) alatt. A sérült síalpinista életét minden erőfeszítés ellenére nem sikerült megmenteni, a szállítás során belehalt sérüléseibe. A csoport tagjai a saját életüket féltve a holttestet a helyszínen hagyva keresték a visszautat, amelyen aztán a vihar elől be tudtak menekülni a menedékházba.

A hegyimentők a kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett két napig keresték a holttestet lavinamentő kutyákkal, végül hétfőn este 7 órakor sikerült csak megtalálniuk.

A mentés során készült videót itt lehet megnézni.