Bejárják a világot a saját otthonukban

The World luxushajó
The World luxushajó
Vágólapra másolva!
A világ egyetlen ilyen hajóján a lakók a saját apartmanukban utaznak.
Vágólapra másolva!

A The World a világ egyetlen tengeri „települése", amelyen a lakók anélkül utazzák körbe a világot, hogy kitennék a lábukat az otthonukból – áll az üzemeltető honlapján. 2002-es vízre bocsátása óta a hajó több mint 140 országban és 900 kikötőben fordult meg, 2-3 évenként körbejárva a Földet.

Az úszó városban minden megvan, ami a kényelemhez kell. Gourmet éttermek, vendégelőadók, helyi táncosok, kiállítások szórakoztatják a lakókat, de van wellness és sportközpont, mozi, könyvtár és golfozni is lehet virtuálisan vagy a valóságban is. A lakók kiszolgálásáról 260 fős személyzet gondoskodik.

Forrás: Courtesy of The World

A bahamai zászló alatt futó hajó 12 szinttel rendelkezik, hossza közel 200 méter, bruttó űrtartalma 43 524, maximális sebessége pedig 18,5 csomó (34,26 km/h). A hajó 130 család tulajdonában áll 19 országból, 49 százalékuk Észak-Amerikából, 36 százalékuk Európából, 15 százalékuk pedig Ázsiából, Ausztráliából és Dél-Afrikából származik. Hogy Magyarországról van-e tulajdonosa, azt kérdésünkre nem volt hajlandó elárulni az üzemeltető.

Átlagosan 150-200 lakó és vendég tartózkodik a hajón, a lakók pedig átlagosan négy hónapot töltenek ott minden évben. A hajó kapitánya és a lakók közösen döntenek az útvonalról a legjobb tengeri útvonalak és a lakók személyes érdeklődésének figyelembevételével. Az útvonalakat 2-3 évre rögzítik előre. Egy kikötőben átlagosan 3 napot töltenek, hogy legyen idő felfedezni a helyet. Más hajóktól eltérően a The World közel kétszer annyi időt tölt a kikötőkben, mint a tengeren.

A hajón összesen 165 apartman található. 2006 óta mindegyiket eladták a lakóknak, de néhányukat meg lehet tőlük vásárolni. A vételáron kívül azonban éves közös költséget is kell fizetni a tulajdonosoknak a fenntartásért.

Forrás: courtesy of The World

2014-ben az úszó város több mint 100 kikötőt tervez meglátogatni mintegy 30 országban. Többek között Új-Zéland, Ausztrália, Kína, Japán, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Tajvan, Vietnam, Thaiföld és Malajzia szerepel az úti célok között, de lesz egy expedíció Pápua Új-Guineára és a Salamon-szigetekre, valamint a Kamcsatkai-félszigetnél található Ohotszki-tengerre is.