Pazar drónvideó Uruguayról

Drónvideó Uruguayról
Vágólapra másolva!
A magyar-német pár kamerája ide-oda cikázik az épületek és az emberek felett.
Vágólapra másolva!

Katona Rita és német barátja, Joachim Görbert egy kisebb, marketinggel és videókkal foglalkozó cégben dolgoznak, és 7-8 hónappal ezelőtt kezdtek el videodrónnal repülni. Kezdetben csak próbának szánták ezeket a felvételeket, mivel még kevesen ismerik ezt a technikát, de – mint Rita az Origónak elmondta –, az ügyfeleknek bejött, és az egyéb célokra szánt videók (például imázsvideók) is egyre népszerűbbek.

„Dél-Amerikába egy kisebb túra kedvéért jöttünk, illetve én szerettem volna spanyolul tanulni" – meséli Rita, akinek már két cikke is megjelent az Origo Indulási Oldalán (az argentin válságról itt írt, az uruguayi drogliberalizációról pedig itt számolt be). A repüléssel eddig nem volt problémájuk sem Uruguayban, sem Argentínában, hiszen ott mindenféle engedély és külön biztosítás nélkül lehet ezt csinálni. A helyiek többnyire nagyon kíváncsiak, egy-egy repülésnél sokszor 20-30 fős csoport is köréjük gyűlik, fényképeznek és kérdezgetnek. „Persze ebben mindig a gyerekek a legelsők, hiszen végső soron csak egy játék repülőről van szó" – mondja nevetve.

A rendőröket sem zavarja a drón, sőt, sokszor ők is előkapják az okostelefonjukat, hogy fényképet készítsenek róla. Amúgy meg általában vigyáznak Ritáékra a nem túl jó dél-amerikai közbiztonság miatt.

„A dolog egyáltalán nem olyan egyszerű: ez már a második drón, az első teljesen összetört az első héten gyakorlás közben" – idézi fel a kezdeteket Rita. A modell egyébként egy DJI Phantom 2, amely kevesebb mint egy kilót nyom, és egy GoPro kamerát visz magával. Távirányítóval működik, és GPS-szel is fel van szerelve, vagyis képes „egyedül" visszatalálni a kiindulási helyére.