Mai Manó = Modern Ördög?

Escher Károly kiállítás, Mai Manó Ház
Vágólapra másolva!
A Lonely Planet félrefordította a budapesti galéria nevét, az intézmény jelezte a hibát a kiadónak.
Vágólapra másolva!

Sokan nem tudják, hogy a Mai Manó Galériának és a Magyar Fotográfusok Házának otthont adó Mai Manó Ház névadója valós személy volt. Mai Manó 1855-től 1917-ig élt, császári és királyi udvari, korának egyik legnagyobb gyermekfényképésze volt.

A Mai Manó Ház blogja most arra hívja fel a figyelmet, a Lonely Planet Best of Budapest 2007-es kiadványában angolra is lefordították az intézmény nevét. Így lett Mai Manóból Modern Devil, magyarul modern ördög. A blog megjegyzi, hogy mindig örülnek, ha a galéria belekerül egy neves útikönyv ajánlójába, de a félrefordítást jelezték a kiadónak.

Mai Manó pontosan 120 éve nyitotta meg nyolcszintes műteremházát, mely egészen 1931-ig működött a Nagymező utcában. Ekkor a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona", majd megépítették az addig üres udvarba a háromszintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták.

A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta harminc éven át. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, az első és második emeleti kiállítóterek pedig 1999-ben nyíltak meg.