Így ünneplik Siva születésnapját

Mahá Sivarátri hindu ünnepen a nepáli főváros, Katmandu Pasupáti templomának udvarán, Szádhu
TOPSHOTS A Hindu Sadhu (holy man) poses for a photograph during the Maha Shivaratri festival at the Pashupatinath temple in Kathmandu on February 27, 2014. Hindus mark the Maha Shivratri festival by offering special prayers and fasting. Hundreds of sadhus have arrived in Pashupatinath to take part in the Maha Shivaratri festival. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA
Vágólapra másolva!
Több mint 100 ezer hindu érkezett a nepáli fővárosba, Katmanduba az országból és a szomszédos Indiából, hogy imádkozzon a Mahá Sivarátri ünnepen, Siva, a teremtés és pusztítás istenének születésnapján.
Vágólapra másolva!

A hindu időszámítás szerinti holdhónapok utolsó holdtalan éjszakáját általában Siva éjjelének, szanszkritul Sivarátrinak nevezik – ad képet az ünnepről a JÉ! India portál. Évente egyszer, phálguna hónapban azonban Siva éjjele nagyszabású ünnep: mahá, vagyis nagy Sivarátri. A nyugati időszámítás szerint február végére vagy március elejére eső ünnepet napközben böjttel és ájtatossággal tisztelik meg a hinduk, majd pedig éjjeli virrasztás és szertartások végzése következik. Az esti ünneplést többnyire bháng felajánlása (és fogyasztása) kíséri.

Siva aszkétikus teremtőisten, akit jó és rossz tulajdonságokkal ruháztak fel – írja a Wikipédia. Egyfelől védelmező, óvó, másfelől kegyetlen pusztító aspektusát ismerjük, de a mitológiában hiszékeny is, a legegyszerűbb eszközökkel jókedvre lehet deríteni. Nyakában koponyafüzérrel, olykor félig férfi, félig női alakban ábrázolják. Ezzel kettős természetét, az ellentétek kölcsönhatását, egymásban való feloldódását szimbolizálják. Az alábbi fotóra kattintva megnézheti a katmandui Pasupáti templomban készült képek galériáját.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Prakash Mathema