Az én házam, az én szigetem

thousand islands,
Vágólapra másolva!
A Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Szent Lőrinc-folyón közel kétezer sziget található.
Vágólapra másolva!

Az Ezer Sziget nevű szigetcsoport a Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Szent Lőrinc-folyón található, ahol az kiömlik az Ontario-tóból. A 80 kilométeres szakaszon összesen 1846 sziget fekszik elszórva, a legnagyobb sűrűségben azonban a Cape Vincent és az Alexandria Bay között fordulnak elő az Egyesült Államokban, illetve Kingston és Rockport között Kanadában.

A legnagyobb szigetek területe akár 100 négyzetkilométernél is nagyobb lehet, de vannak olyanok is amelyeken mindössze egyetlen ház található, ahogy lakatlan sziklák is akadnak. Közülük azokat számolták bele a szigetek közé, amelyek egész évben a felszín felett vannak, legalább egy négyzetlábnál nagyobbak, és legalább egy fa él rajtuk.

A legnagyobb közülük a Wolfe Island, amelynek hossza 29 kilométer, legnagyobb szélessége 9 kilométer, és 1400 ember él rajta. A legszebbek mégis azok a szigetek, amelyeken mindössze egy házikó fér el. Sok szigetecske egyébként árammal és telefonnal is el van látva a víz alatti kábeleknek köszönhetően.

A szigeteket nem csak állandó lakosok lakják, hanem turisták is látogatják. Az Ezer Sziget Nemzeti Park Kanada egy legrégebbi nemzeti parkja, húsz szigetet foglal magába, táborhelyeket és túraútvonalakat kínál az oda látogatóknak.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre! Forrás: Flickr/Dave82