Nagy dobásra készül a Ryanair és a Google

Michael O'Leary, a Ryanair ír budget légitársaság igazgatója, fapados járatok
Vágólapra másolva!
A Google titkos tárgyalásokat folytat a Ryanairrel, hogy teljesen átalakítsák a repülőjegyek keresését és vásárlását – derül ki abból az interjúból, amelyet Michael O'Leary adott az ír Independent vasárnapi kiadásának.
Vágólapra másolva!

Az ír fapados légitársaság vezérigazgatója a lapnak elárulta, hogy nagyon izgalmas fejlemények vannak a Google-lal folytatott tárgyalásokon, amelyeket az árazás megosztásáról folytatnak. O'Leary szerint az amerikai internetóriással kötött partnerség örökre megváltoztatja majd a repülőjegy-vásárlási szokásokat.

A vezető néhány részletet is elárult a tervezett együttműködésről. Eszerint a Ryanair árazását minden Google termékben megosztják, az internetes cég pedig saját ár-összehasonlító eszközt fejleszt ki, amelyhez a Ryanair értékes adatokat szolgáltat. „Letöröljük a pályáról a Skyscannerhez hasonló összehasonlító oldalakat" – jelentette ki magabiztosan O'Leary. A közös projekt várhatóan március végén indul.

A vezérigazgató azt is elárulta, hogy a Google nem kér jutalékot tőlük, mert hirdetésből élnek. „Nem akarnak korlátozott vagy irányított keresést. Azt akarják, hogy elmondhassák, minden útra minden légitársaság árát átvizsgálták. Ki akarják deríteni, hogy az adott útvonalon ki a legolcsóbb – és ezek mi vagyunk" – nyilatkozta O'Leary.

A Ryanair korábban mereven elzárkózott attól, hogy árait más szolgáltatókkal – például árösszehasonlító oldalakkal - megossza. Érvelése szerint egy harmadik fél beiktatása drágítaná a jegyárakat, márpedig a cég minden útvonalon a legolcsóbb lehetőséget akarja kínálni. Többek szerint a valódi ok inkább abban volt keresendő, hogy vásárlóit a társaság honlapjához akarja kötni, ahol sok más terméket is árul.

A hírrel kapcsolatban a Google szóvivője lapunknak elmondta: “A Google a Flight Search nevű szolgáltatását 2013 márciusában indította el az Egyesült Királyságban. Ez egy helyen segít összehasonlítani a legjobb repülési időket és repülőjegy árakat. A Google világszerte számos légitársasággal működik együtt, és folyamatosan új szerződéses partnereket keres, hogy még hasznosabb eredményeket tudjon mutatni a repülőjegyet keresőknek. Jelenleg azonban semmilyen újdonságról nem tudunk beszámolni.”