Kifogynak a marihuánából Coloradóban

Marihuána, Cannabis Center
Marihuánára vesz fel rendelést egy eladó a denveri 3D Cannabis Center nevű boltban 2014. január 1-jén. Ettől a naptól kezdve Colorado államban, elsőként az Egyesült Államokban, törvényesen engedélyezik a marihuána kábítószer kiskereskedelmi árusítását nem orvosi célra is.
Vágólapra másolva!
Bár az állam turisztikai hivatala nem reklámozza a legalizálást, a turisták özönlenek.
Vágólapra másolva!

Miután január 1-jétől az amerikai Colorado állam legalizálta a marihuána kereskedelmét, az oda érkező turisták annyira felhajtották a keresletet, hogy a boltok készletei kezdenek kimerülni – írja a Telegraph. A Pueblo Chieftan újság szerint a két engedéllyel rendelkező helyi bolt összesen 87 ezer dollár (19,2 millió forint) értékben adtak el cannabist, és a tulajdonosok szerint hamarosan el is fogy a készletük. A Colorado Springs Gazette tudósítása szerint a denveri 3D Cannabis Center hasonló problémákkal küzd. A magas ár ellenére – egy nyolcad unciáért, azaz 3,55 grammért 50-70 dollárt (11-15 ezer forint) kérnek, szemben az orvosi céllal felírt 25 dollárral – az Associated Press tudósítója is hosszú sorokról számolt be.

A kereslet és kínálat egyensúlya hamarosan helyreállhat. Egyelőre 37 bolt nyitott csak ki, de összesen 348-an kaptak engedélyt erre, így hamarosan javulhat az ellátás.

Marihuánára vesz fel rendelést egy eladó a denveri 3D Cannabis Center nevű boltban Forrás: MTI/EPA/Bob Pearson

A 2012 októberében elfogadott törvény szerint a 21 év feletti felnőttek 1 uncia, azaz 28,4 gramm marihuána vásárlására jogosultak az erre engedélyt kapott helyeken. Az állam 25 százalékos adót vetett ki a cannabisra, amiből évi 100 millió dolláros bevételre számít. Ebből az első 40 milliót iskolák építésére fordítják.

A legalizálás hírére a turisztikai irodák azonnal kampányba kezdtek, és olyan utakat kínálnak, amelyeken a vendéget az ottani síparadicsomokból elkísérik a cannabist áruló boltokba. A NY Daily News jelentése szerint még Ausztráliából és Új-Zélandról is érkeznek látogatók a lehetőség kihasználására.

Kérdés, hogy hol szívják el a vendégek a füves cigijüket. Coloradóban ugyan a törvények lehetővé teszik, hogy a szállodák a szobáik negyedét dohányzónak minősítsék, a legtöbb hotel azonban füstmentes létesítményként üzemel – írja a 9NEWS.com. Az online lap mindössze egy szállást talált - a Morrisonban működő Cliff House Lodge-ot – ahol engedélyezik a marihuána fogyasztását. Ha valaki olyan hotelben dohányzik a szobában, ahol ez tilos, akár 250 dollár tisztítási díj megfizetésére is kötelezhetik.

A turisták nagy érdeklődése azért is lehet meglepő, mert a coloradói síparadicsomok és az állam turisztikai hivatala úgy döntöttek, hogy marketingkampányaikban nem reklámozzák a cannabis legalizálását – írj a Skift. A síközpontok azért nem teszik ezt, mert Coloradóban törvény tiltja, hogy valaki ilyen szer hatása alatt síeljen, hódeszkázzon vagy akárcsak felüljön a síliftre. Az állam híres sípályái egyébként rengeteg turistát vonzanak, 2012-ben 16,7 milliárd dollár bevétele származott Coloradónak az idegenforgalomból.