Hol fogunk így síelni?

Síelés, Ausztria, Hochkar
Vágólapra másolva!
Bár egy last-minute síelős vakáció vagy hosszú hétvége esetén mindig ajánlott utána nézni, hogy milyen a hóviszony a kiszemelt sípályán, ezekben a szokatlanul enyhe téli napokban viszont ez egyenesen kötelező. Felderítettük a hóviszonyokat a kedvelt külföldi és hazai síterepeken. 
Vágólapra másolva!

Magyarország

Bár itthon még sokáig is eltarthat az enyhe tél, azért a síelésről így sem kell teljesen lemondani. A hóágyúknak köszönhetően a héten részlegesen ugyan, de kinyitott az eplényi Nordica Síaréna, ahol a tanpályán, illetve az 1-es pálya alsó 130 méter hosszú szakaszán lehet csúszni (üzemel a tanulólift és az 1-es csákányos felvonó). Ahogy az idő engedi, egyre hosszabb pályaszakaszt helyeznek majd üzembe. Máshol, többek közt Mátraszentistvánon vagy Dobogókőn, viszont várnak egy kicsit a télre, és még nem nyitottak ki.

Szlovákia

Jelenleg Chopok északi részén (Jasná) 20-30 centiméteres műhó borítja a síterepet, így az összesen 45 kilométernyi pályából jelenleg 20 kilométeren lehet síelni. A liftek közül 15 működik a csütörtöki adatok szerint. A következő pár napban egyébként kevés - a snow-forecast.com adatai szerint 8 cm - friss hó várható. Donovalyban ehhez hasonló, 10-30 centiméteres hóvastagságról tudni, miután az elmúlt napokban 10 cm friss hó esett, így itt is lehet csúszni. Bár nem a teljes pályahosszon, mert egyelőre 4 kilométer és 4 felvonó várja a síelőket. Szlovákia legmagasabban fekvő síközpontjában, Tátralomnicon is egyelőre 20-40 centiméteres műhó van, és 7 kilométernyi pálya van nyitva.

Tavaly februárban így nézett ki Chopok Forrás: [origo]

Ausztria

Bár az enyhe telet Ausztria sípályáin is megérezték, az ország déli felében az elmúlt napokban már elég kegyes volt az időjárás a síelőkhöz, snowboardosokhoz: kedden mintegy 70 centiméter friss hó esett Nassfelden, így a hegyen már a 255 centimétert is eléri a hó vastagsága. Ráadásul a hétvégén újabb havazás várható ebben a térségben, úgyhogy Nassfeld kiváló választás lehet (egyébként is az egyik legjobb osztrák síterep, ahol 110 kilométert lehet besíelni). Egész Karintiáról illetve Kelet-Tirolról elmondható egyébként, hogy rengeteg a friss hó, a sielok.hu is arról ír, hogy sok helyen méteres a hó ezen a részen a hegyekben, és rekordok dőltek meg. Ami a további kedvelt helyeket illeti, Hochkaron 30-50 centiméter tömörített hó fedi a pályákat, A Schladming-Dachstein régióban (Ski Amadé) 140 centiméternyi hóról írnak, Kreischbergen (Murau) a teljes, 40 kilométernyi pályahossza síelhető, köszönhetően a 40-70 centiméter hónak. Szintén jól síelhető Obertauern 100 kilométernyi pályája (100-140 centiméter tömörített hó), a Bécshez közeli Semmeringen (Stuhleck) viszont csak 11 kilométernyi pálya és öt lift van üzemben (20-35 cm hó van errefelé).

Olaszország

Az olaszok sem panaszkodhatnak, hiszen a keddi havazásból jutott bőven arrafelé is. Így remekül síelhető például Bormio 98 kilométernyi pályája, mivel egyes részein a 200 centimétert is eléri a hó vastagsága. A közeli Livignóban még több friss hó (31 cm) esett az elmúlt két-három napban, ráadásul a hétvégén errefelé is újabb havazásra és megfelelően hűvös időre számítanak. Cortina d'Ampezzón is szinte az összes pálya üzemel, Olaszország leghíresebb síközpontjában 60 centiméter friss hó hullott a héten, így a hegy tetején itt is eléri a 200 centimétert a hóvastagság. Tarvisión is elég jól fest a helyzet, az osztrák, a szlovén és az olasz határ közelében lévő síterepről 30-100 centiméter havat jelentettek, így a pályák nagy része (29 kilométer) itt is síelhető.

Franciaország

Az egyik legjobb helyzetben a hírek szerint Portes du Soleil síterepei vannak, mivel 2400 méteres magasságban a 170 centimétert is eléri a hó vastagsága. A világ egyik legnagyobb összefüggő pályarendszerével (mintegy 650 kilométer) bíró síparadicsomában oda-vissza lehet síelni Franciaország és Svájc között, a francia oldalon a legismertebb Avoriaz. Ugyancsak jó a helyzet Val d'Isere-en, ahol a legmagasabban fekvő részeken 113 centiméternyi hó borítja a pályákat, így 68 pálya és 41 sílift működik jelenleg. De nem panaszkodhatnak Les 2 Alpes síelői sem, mivel a Briancon és Grenoble között fekvő kedvelt síterepen 3000 méter fölött a 180 centimétert is eléri a hótakaró. Ráadásul a következő napokban újabb havazásra számítanak. Alpe d'Huez és Puy St. Vincent pályáin is kiváló a helyzet, előbbi terepen 3300 méteren 200 centiméteres is van a porhó, míg utóbbin 195 centiméternyi hó van a legmagasabban fekvő részeken. Ráadásul mindkét terepen már pénteken újabb friss hó érkezhet.

Val d'Isere festői helyen fekszik Forrás: AFP

Svájc

A lenyűgöző Zermatt környéke is mostanra már kiváló állapotban van: 3000 méter környékén 185 centiméres a hó vastagsága, és az elmúlt három napban több mint 35 centiméter hó esett, így 330 kilométernyi pályán lehet csúszni. St. Moritz is várja síelőket, itt mintegy 140 centiméteres a hótakaró a magasabb részeken, ráadásul a következő napokban újabb havazásra lehet készülni. Bár az alacsonyabban fekvő síterepeken általánosságban még elmarad a hóvastagság a tavalyihoz képest, de a következő egy hétben várhatóan javulni fog a helyzet újabb havazásoknak köszönhetően.

Szlovénia

A térség egyik legkedveltebb sícentruma, Vogel (Bohinj), amely 569 és 1800 méter között terül el, egyelőre még nem tud teljes kapacitással működni. Bár a hegyen 130 centiméteres hó is van, jelenleg csak két felvonó és két pálya működik, és az előrejelzés is inkább esőről, mint havazásról szól a következő két napban. Kranjska Gorán 9 kilométernyi pályát lehet egyelőre használni, itt 30 centiméternyi a műhó vastagsága. Mariborban 20 centiméternyi hó van jelenleg, így 5 lift és 6 kilométernyi pálya van üzemben.