Szarvast simogatni jó dolog

Kaposvár és környéke, szarvas, bőszénfai szarvasfarm
Vágólapra másolva!
Egynapos villámlátogatáson jártunk Kaposváron, amely nem csak szép, de művészeti értékekben is nagyon gazdag. A város utcáit járva felelevenedett a Kaposvárhoz kötődő festők, költők és írók élete, munkássága, majd egy röpke zselici kirándulás keretében szarvasokat is simogattunk.
Vágólapra másolva!

Bár a reggel fél hatos kelés nem esett különösebben jól, izgatottan vártam kaposvári kirándulásunkat, mivel eddig nem jártam még arrafelé. Valahogy mindig kiesett a látószögünkből. A Balatontól egyáltalán nincs messze (úgy 60 km a 67-es úton), de mivel mi minden évben az északi partra mentünk, Kaposvár vagy a Zselic szóba sem került. Nem is tudtam túlzottan sokat a környékről.

Kaposvár és környéke, zselici táj Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Ehhez képest ámultan néztem körbe, amint beértünk Kaposvár sétálóutcájába. Mindenhol színes virágokat, kisebb-nagyobb szökőkutakat, gyönyörű szecessziós épületeket és rengeteg parkosított területet láttam. Autók pedig sehol (ugyanis ki vannak tiltva a belvárosból), így érezhetően jó volt a levegő. Íme egy város, amely a múlt értékeit megőrizve és felelevenítve mégis modern és élhető.

Ha megérintjük, szerencsét hoz

A sétálóutcában nem csak a többségében szépen felújított szecessziós épületek mesélnek, hanem az a jó néhány szobor is, amelyeket útközben láttunk. Egyik kedvencem egy padon ülő csinos nőt ábrázol, akit Florentinnek hívnak. A mellette olvasható idézet szerint eloszlatja a magányt, és minden titkot meg lehet vele osztani. Ahogy idegenvezetőnktől megtudtuk, nem csak a turisták, de a kaposváriak is előszeretettel élvezik a hölgy társaságát, akit az impozáns Szivárvány Kultúrpalota előtt lehet megtalálni.

Aztán van olyan szobor is, amelyiket, ha megérintjük, szerencsét hoz (kíváncsian várom a hatását). A szobrok annyira élethűek és jól kimunkáltak, hogy az egyik, kisgyereket ábrázoló szobortól a gyerekek rendszerint el akarják venni a cumiját, mert azt hiszik, igazi játszótárssal van dolguk.

Rippl-Rónai József szobra Kaposváron Fotó: Kecskés Barbara - Origo

De nem csak gyerekek, hanem a városhoz kötődő híres művészek, költők és politikusok is megelevenednek. A város egyik legnagyobb büszkesége Rippl-Rónai József, aki kaposvári születésű, és később, már híres festőként is rendszeresen visszatért a városba. Láthatjuk őt többek közt Ady Endrével, aki Kaposváron is tartott felolvasó estet. Rippl-Rónai maga is meghívta a költőt villájába, ahol együtt borozgattak, és amikor Ady elszunyókált, le is rajzolta őt. Rippl-Rónai megjelenik egy csacsifogaton is, és bár ez a szobor nem mindenkinél aratott sikert, idegenvezetőnk szerint tényleg előfordult, hogy Rippl-Rónai szamár húzta kocsin járta a várost.

Ez a szobor egyébként Kaposvár első és most is működő patikája előtt található, ahol Rippl-Rónai 14 évesen segédként, majd később végzett gyógyszerészként dolgozott. Mivel akkoriban egy patikában nem volt akkora forgalom, mint manapság, így az ügyeleti órák magányában kezdett el rajzolgatni, festegetni. A patikában született meg az első olyan képe, amit már számon tartanak, és itt kapott kedvet ahhoz is, hogy felhagyjon szakmájával.

Nagyboldogasszony-templom Fotó: Kecskés Barbara - Origo

A híres magyaroknál maradva, érdekesség, hogy a belváros egyik legrégebbi épülete, a Dorottya-ház Csokonai Vitéz Mihályhoz köthető. Bár ő nem kaposvári volt, de 1798-ban meghívták egy itteni megyebálra, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy utána megírta a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzát, amely tulajdonképpen poétikus riport az eseményről.

Egyébként a főtéren (Kossuth-tér) is mindenhol szökőkutak, virágok vannak és persze egy templom, szóval jól néz ki az egész. Miután tettünk egy nagyobb kört, azért a buszhoz visszafelé sétálva is megálltunk még egy érdekes műemléknél: az Ádám-Éva lakóháznál. Ez az egyik legszebb szecessziós stílusú épületének homlokzatán látható díszítés a hiányos öltözetű Ádámot és Évát ábrázolja. Eredetileg meztelenre formázták meg az alakokat, ám idegenvezetőnk szerint ez olyan nagy felháborodást keltett a városban, hogy végül valamennyire felöltöztették őket.

Ádám-Éva ház Kaposváron Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Mindenkire gondolnak

Kaposváron nem csak a virágos utcákért tettek sokat az elmúlt években, hanem a fogyatékkal élőkért is, ami még inkább emberközelivé teszi a várost. Akadálymentesítették a város legfőbb intézményeit (például a Városházát, a Kultúrpalotát, Tourinform Irodát, az Agórát), a vakoknak Braille-írásos turisztikai kiadványt és egy speciális térképet készítettek, amelyekhez a látássérült turisták ingyen juthatnak hozzá.

Emellett kérhetnek audio guide-ot (elektronikus idegenvezetést) is, így önállóan is megismerhetik és körbejárhatják a látványosságokat. A hallássérülteket indukciós hurok segíti a kommunikálásban a Tourinform Irodában, és könnyen megközelíthetőek a már említett szobrok is, így senki nem marad ki az élményekből.

A Kultúrpalota kicsinyített mása Braille-írásos tájékoztatóval Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Kaposvárt elhagyva elindultunk Zselic felé, hogy egy kis ízelítőt kapjunk a somogyi tájból. Gyönyörű dimbes-dombos területek között haladtunk, és arra gondoltam: bárcsak lenne nálunk bicikli, hogy közelről is felfedezhessük a környéket. Nagyon megfogott a Zselic, talán mert az újdonság erejével hatott, és talán azért is, mert eszembe juttatta a számomra oly kedves Káli-medencét.

Jó dolog, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet közepén, Kardosfán akár meg is lehet szállni, így teljesen ki lehet élvezni a tájat és a csillagokat, errefelé ugyanis különösen látványos az égbolt. A háromcsillagos hotel hangulatos hely, nagyon szépen kialakított kertrésszel, teniszpályával, egy kis wellness-részleggel, és számtalan túrázási lehetőséggel (a közelben halad az Országos Kéktúra útvonala is).

A bőszénfai szarvasfarmon Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Aztán mentünk is tovább a nap legérdekesebbnek ígérkezett programjára. A helyszín a Bőszénfai Szarvasfarm (Kaposvártól 20 km-re), ahol a látogatók megismerkedhetnek a vadászat és vadgazdálkodás különböző területeivel, és ami a lényeg: a farmon élő szarvasok közül néhányat meg is lehet simogatni. Bár más vadasparkokban is lehet szarvast látni, mindenki nagyon izgatott lett, amint besétáltunk a kerítés mögé. Egyből odafutott egy fiatal hímszarvas, amely egyszerűen átugrott a belső elválasztó kerítésen. Láthatóan jól érezte magát, és alig várta, hogy kapjon egy kis kenyeret a gondozójától. Mert, mint kiderült, azt nagyon szeretik.

A nőstény szarvasok egyébként jóval nyugodtabbak voltak, így simogatni is egyszerűbb volt őket. Nagyon jól tűrték a dolgot, mi pedig élveztük, hogy köztük lehetünk. A farmon összességében több mint ezer szarvas él (vannak vaddisznók, dámvadak és őzek is), úgyhogy érdemes akár néhány órát is eltölteni itt. Nyáron szeptember 1-ig mindennap 10-14 óra között szervezett túra indul a farmon, és van lehetőség lovaskocsis vagy traktoros túrára is.

Kaposvár és környéke, szarvas, bőszénfai szarvasfarm Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Hat óra körül fáradtan, de élményekkel telve indultunk vissza Budapestre, pedig szívesen maradtam volna még egy éjszakai csillagnéző túrán. Na, majd legközelebb.

Amit nem érdemes kihagyni Kaposváron

- Nagyboldogasszony templom
- Kossuth-tér
- Városháza (belül is különleges)
- Vaszary emlékház
- Dorottya-ház
- Stühmer-kávéház
- Rippl-Rónai Múzeum
- Arany Oroszlán patika
- Ádám-Éva ház
- Szivárvány Kultúrpalota
- Ripp-Rónai villa (Róma-hegy)
- Zsolnay-díszkút
- Virágfürdő (élmény-, wellness-, strandfürdő)