Lehet majd kütyüzni a felszálláskor

laptop, utazás, wifi, tablet, repülő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Európa követi Amerikát a tiltás enyhítésében, a végső döntés a légitársaságoké.
Vágólapra másolva!

Az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA) felülvizsgálta az elektronikus mobileszközök repülőn való használatára vonatkozó irányelvét. Eszerint mostantól biztonságosnak találja az okostelefonok, táblagépek, e-olvasók és mp3-lejátszók bekapcsolását a repülőgépek fedélzetén a le- és felszálláskor is, feltéve, hogy azok repülő üzemmódban működnek.

Az irányelv a légitársaságok hatáskörébe utalja a döntést, hogy ennek megfelelően enyhítenek-e a saját előírásaikon. Amennyiben igen, akkor a nemzeti szabályozó hatóságaiktól kell kérvényezniük a módosítás engedélyezését.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa, Siim Kallas egyúttal felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsa fel azt a felülvizsgálati folyamatot, amely az adatátvitelre képes eszközök biztonságos fedélzeti használatára vonatkozik. Ez például lehetővé tenné a wifi bekapcsolását is a repülési magasság elérése előtt, amennyiben a repülőgép erre alkalmas eszközzel van felszerelve.

Az Egyesült Államokban november 1-jétől már nem kell kikapcsolniuk az utasoknak a személyes elektronikus eszközeiket az erre engedélyt kapott légitársaságok gépein. Erről bővebben itt olvashat.