Jövőre Bukarest lesz a menő

hova utazzunk jövőre, Bukarest, Egy fiú ugrik a bukaresti Dambovita folyóba 2012. június 13-án.
hova utazzunk jövőre, Bukarest, Egy fiú ugrik a bukaresti Dambovita folyóba 2012. június 13-án.
Vágólapra másolva!
Melyek a legmenőbb helyek, és hol van a legjobb ár-érték arány? Összeszedtük, hova érdemes utazni 2014-ben: az elérhetőtől a távolabbi célpontokig.
Vágólapra másolva!

Először a világ vezető utazási újságjainak és rovatainak – a Lonely Planettől a CNN-en keresztül a Condé Nast Travelerig - listái alapján néztük meg, hova érdemes utaznia annak, akinek a pénz kevésbé szempont, a trendek viszont fontosak. A 2014-es listák élén az Egyesült Államok és Brazília áll. Mivel a foci-vb miatt hamarosan minden szem Brazíliára szegeződik, Rio de Janeiro és a hatalmas dél-amerikai ország sok helyen vezet. Latin-Amerika amúgy is a legtöbb listán jelen van, Brazília után Mexikó és Ecuador következnek, bár Uruguay is egyre jön fel, miután utazók általános vélekedése szerint ez az egyik legfunkibb latin-amerikai ország: hangulata, ár-érték aránya, a marihuánafogyasztás liberalizációja és nem utolsósorban a 26 éves VW bogárral járó José Mujica államfő rokonszenves személye miatt.

Uruguayban nem maradhatnak ki a hatalmas marhahúsok sem, amelyeket fillérekért lehet kapni forrás: Soltész Béla

Kalifornia, Fokváros és Skócia

Az USA államai közül a legtöbb lap Kaliforniába küldené olvasóit. Az egyik legnépszerűbb úti cél azonban nem Disneyland és nem is San Francisco, hanem egy egészen aprócska város, az ötvenezres Palm Springs. A települést speciális sivatagi éghajlata miatt egész évben elkerülik a fagyok, virágzik a sportélet, rengeteg a kirándulási lehetőség, és a lakosság jó egyharmada melegnek vallja magát (a város pedig vállaltan épít is a melegturizmusra). Meglepetés: a nagynevű lapokban Alaszka és Michigan állam is kapott pár szavazatot, ahogy a városok közül Nashville és Chicago is.

Az afrikai országok közül a dél-afrikai Fokváros került több lista élére is. 2014-ben a design körül forog majd itt minden, mivel a városé jövőre a „világ designfővárosa" cím. A Jóreménység fokát és a tőle északra elterülő Asztal-hegyet ki ne hagyjuk, ha már ott vagyunk.

Európáról majd külön is lesz szó, most csak annyi, hogy az előrejelzések és az európai trendeket fürkésző listák egyértelmű győztese Skócia. Glasgow-ban rendezik augusztusban a Nemzetközösségi Játékokat, az olimpia utáni második legnagyobb nemzetközi sporteseményt. De várhatóan azért is irányul majd rá a figyelem, mert 2014 őszén függetlenségi szavazást tartanak, aminek eredményeként lehet, hogy szépen kisétál majd az Egyesült Királyságból. Ráadásul tőlünk sem elérhetetlen, Budapestről kijön harmincezerből, ha fapadossal utazik az ember Londonba, majd onnan másik fapadossal 15 ezerért Edinburghba, de kicsivel többért a Jet2.com közvetlenül is elvisz oda.

Magyarország olcsón: fürdők, rokonok, túrák

Lássuk, mi a helyzet Magyarországgal. Az biztos, hogy jövőre is érdemes utazni az országon belül. Országszerte sok gyógyfürdőt – részben az EU-s támogatások eredményeként - élményfürdőkkel turbóztak fel, és korszerűsítettek az elmúlt években. Sőt, annyi gyógy- és élményfürdőt építettek Magyarországon, hogy ha nem kezdjük el nagyon gyorsan látogatni őket, hamarosan a bezárás rémével kell szembenézniük.

A hévízi tófürdő jövőre is az egyik legnépszerűbb hazai célpont lehet Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ha valaki spórolni akar az utazási költségeken, annak ott vannak a telekocsi-szolgáltatások, így akár pár száz forintból meg lehet úszni egy hosszú hétvégét. Érdemes még lájkolni az áhított célpontok Facebook-oldalát, vagy iratkozzunk fel hírlevelekre, így nem maradunk le a leárazásokról.

Ha van időnk, elhivatottságunk és energiánk hozzá, keressük és vágjuk ki azokat a kuponokat, melyek 10-20 százalékos kedvezményt nyújtanak utazási irodáknál, és figyeljük az olyan akciós oldalak ajánlatait (melyek voltaképp virtuális kuponként értelmezhetők), mint amilyen a Bónusz Brigád.

Európa: fapadosok helyett szomszédolás

Ha valaki külföldre akar utazni, az is megoldható akár néhány tízezer forintból is. A klasszikus Bécsen, Prágán, Krakkón és a horvát tengerparton kívül érdemes ellátogatni az egyre menőbb Belgrádba és Bukarestbe is. Az utóbbi egy-két évben e két főváros bulikultúráját sokan dicsérik: aki egyszer megtapasztalja a belgrádi éjszakát, annak azután a Kazinczy utca és környéke csupán gyerekzsúrnak tűnik. Nem gyengébb a bukaresti éjszakai élet sem, amelyről minden hazatérő utazó csak szuperlatívuszokban szokott beszélni. Ráadásul ez a két hely azon kevés európai célpont között van, ahol a magyar utazónak nem kell szorongania az árak miatt.

Egy fiú ugrik a bukaresti Dambovita folyóba 2012 nyarán Forrás: MTI/EPA/Mihai Barbu

Ha pedig semmiképp sem szakadnánk el a Vajdaságtól vagy Erdélytől, kerüljük a megszokottakat, nézzünk túl a Gyilkos-tavon vagy Békás-szoroson, és döngessünk például végig a hajmeresztő – és Ceausescu uralkodása alatt sok emberáldozattal és milliónyi dinamittal létrehozott - transzfogarasi úton a Fogarasi-havasokban. A 2042 méteres magasságig felvezető út a Kárpátok legmagasabb pontján halad át, összesen 578 hídja és viaduktja van. Kilencven kilométer hosszú, hajtűkanyarokkal, alagutakkal, meredek lejtőkkel várja az edzett és tapasztalt autósokat és hegyikerékpárosokat. Igazi magashegyi kalandturizmus, és itt van a szomszédban.

Lehet még olcsóbban

Útikönyvre fölösleges pénzt fecsérelni – plusz csak a cipelendő súlyt gyarapítja -, az interneten minden fent van. Például az Arrival Guides négyszáznál is több úti céllal szolgál, vagy az In Your Pocket, amely európai városokra koncentrál. Esetleg ott a Hostel World, amely főleg a hátizsákos utazóknak és a kalandos utak kedvelőinek lehet a kedvence. További letölthető útikönyvek erre vannak.

Korábban írtunk arról, hogy már alap idegennyelv-tudással is milyen pofonegyszerűen tudunk magunknak utazást szervezni, itt pedig arra adtunk tippeket, hogyan lehet okosan jó szálláshoz jutni. Most kiegészítésként ehhez azt tesszük hozzá, hogy a Hotels Combined is ott van a legszuperebb utazási szájtok között, akár 80 százalékos árengedményre is szert tehetünk, azaz hostel árban aludhatunk háromcsillagos szállodában.