Elfogyott az üzemanyag

kicsúszott repülőgép, reptér, arusha, air tanzania, Ethiopean, naplemente, csúszda
Ez az Ethiopean kicsúszott gépe Arushában
Vágólapra másolva!
Az Ethiopean Airlines gépe egy másik reptéren szállt le, végül a fűben kötött ki.
Vágólapra másolva!

Bajba került szerdán az Ethiopean Airlines Boeing 767-300 típusú gépe, amely a tanzániai Kilimandzsáró repülőterén akart leszállni. Az Addisz-Abebából érkező járat pilótája azzal szembesült ugyanis, hogy a leszállópályán egy üzemképtelen Cessna kisgép vesztegel, ezért az irányítótorony várakozásra utasította a Boeinget. Ezután az irányító személyzet vészhelyzetet jelentett az alacsony üzemanyagszint miatt, és a Kilimandzsáró repülőtértől 50 kilométerre található Arusha repterén landolt.

A kálváriának azonban még nem volt vége. Arusha repülőterén ugyanis rövid, mindössze 1620 méteres a leszállópálya, így szemtanúk szerint a repülő épp a betoncsík végén tudott csak megállni. Amikor azonban a pilóta vissza akarta fordítani a gépet, letért a pályáról, és beragadt a mellette lévő füves talajba. Sérülés nem történt, de az utasok a vészcsúszdán és mobil lépcsőn hagyták el a fedélzetet.

Az Ethiopean gépe Arushában (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Regional Air Tanzania

A légitársaság megerősítette, hogy egy Cessna miatt el kellett téríteni a repülőgépét a Kilimandzsáró repülőtértől, arra azonban nem adott választ, hogy miért a túl rövid leszállópályával rendelkező Arushában szállt le, ahelyett, hogy a 235 kilométerre lévő Nairobiban vagy a 285 kilométerre fekvő Mombasában landolt volna.

Az Aviation Herald arra hívja fel a figyelmet, hogy a levegőben várakozó gép pilótája számára látható volt Arusha leszállópályája, és mivel hasonló az orientációja, akár azt is hihette, hogy a 3600 méter hosszú pályával rendelkező Kilimandzsáró repterére száll le.