Elesett Madrid az óriáskaszinótól

Rulettasztal egy makaói kaszinóban, EuroVegas illusztráció
Vágólapra másolva!
Meghiúsult a spanyol főváros mellé tervezett kaszinóváros felépítése, miután a spanyol hatóságok és a fejlesztő cég nem tudott megállapodni.
Vágólapra másolva!

Az EuroVegasnak keresztelt projekt keretében az amerikai Las Vegas Sands (LVS) kaszinóüzemeltető cég egy hat kaszinóból, 12 hotelből és bevásárlóközpontokból álló komplexumot tervezett felhúzni Alcorcónban, a Madridtól 13 kilométerre fekvő, 170 ezer lelket számláló alvóvárosban. A beruházás költsége 30 milliárd euró lett volna. Közvetve és közvetlenül összesen 250 ezer munkahelyet hozott volna létre, ami komoly vonzerő elhetett a 27 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő ország fővárosa számára. A teljes komplexum mintegy tíz év alatt épült volna fel, 2025-re a madridi régió GDP-jének 4,5 százalékát állította volna elő, valamint megduplázta volna a Madridba látogatók jelenleg évi 4,6 milliós számát.

Sheldon Adelson (balra elöl), a Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója Acorcónban a fejlesztési tervek bejelentésekor Forrás: Madrid Regionális Kormánya

A spanyol hatóságok azonban nem tettek eleget az amerikai cég több kérésének – írja a BBC. Az LVS például azt szerette volna, ha a biztosítékokat kap arra, hogy a jövőben nem lesz olyan jogszabályváltozás, amely a projekt nyereségességét veszélyeztette volna. Azt is el akarták érni, hogy csökkenjen a szerencsejátékokra kivetett adó, és hogy a kaszinóvárost vegyék ki a dohányzást tiltó törvény hatálya alól.

Soraya Saenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az érintett hatóságok nem tudták vállalni az új feltételeket, és hogy a kormánynak a spanyolok általános érdekeit kell szem előtt tartania. Az LVS elnök-vezérigazgatója, Sheldon Adelson közleményében közölte, a korábbi erőfeszítések ellenére nem lát esélyt a fejlesztés elindítására, ezért inkább a Távol-Keleten – konkrétan Japánt és Dél-Koreát említette – próbál szerencsét.

Korábban Barcelona is versenyben volt a projektért, ám alulmaradása után rögtön bejelentette saját tervét a Barcelona World élménypark létrehozására. A kaszinófejlesztést egyébként sokan bírálták Spanyolországban. Többen kételkedtek a munkahelyteremtő hatásában, mások szerint annak semmi köze a produktív és becsületes gazdasághoz, a katolikus egyház pedig attól tartott, hogy a kaszinókkal megjelenik majd a maffia és a prostitúció is.

A madridi tervekről korábban itt írtunk.