Szembejött egy autó a Wizz Air gépével

A Wizz Air légitársaság első Milánóból érkező repülőgépe a Milánó-Debrecen járat avatóünnepsége előtt a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren
Vágólapra másolva!
Az eset augusztusban történt Debrecenben, most komoly incidenssé nyilvánították.
Vágólapra másolva!

A Wizz Air Airbus A320-200 típusú gépe augusztus 29-én felszálláshoz készült a debreceni repülőtéren. A London Lutonba tartó járat fedélzetén 181 utas és hatfős személyzet tartózkodott. A repülőtéren nagy létszámú madárcsapat jelent meg, ezért a "Follow Me" autó felszállás előtt ellenőrizte a futópályát.

A gép engedélyt kapott gurulásra és a futópályára történő felhajtásra, ahol arra várt, hogy az autó elhagyja a pályát. A torony közölte a géppel, hogy a pálya szabad. Ekkor a pilóták újabb madárcsapatot észleltek, és jelezték a toronynak, hogy megvárják, amíg a madarak távolabb repülnek. A torony visszaigazolta az üzenetet. A pálya foglaltságával kapcsolatban további üzenetváltás nem történt.

A pilóták mintegy fél perc elteltével megkezdték a nekifutást. Körülbelül 50 kt (92,6 km/h) sebességnél a pilóták észlelték, hogy a "Follow Me" autó a pályán van, és velük szembe közlekedik. Azonnal megszakították a felszállást. Az autó eközben a pálya felénél elhagyta a futópályát. Az eset során a gép és az autó közti legkisebb távolság 800-1000 méter volt.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet az eseményt „komoly incidensnek" nyilvánította. Az Aviation Herald szerint a minősítést pénteken tette közzé a szervezet.