Gyönyörű, de veszélyes

Kalavantin Durg, Prabalgad erőd Indiában
Vágólapra másolva!
Korlát, kötél és mindenféle biztonsági kapaszkodó nélkül áll egy sziklás fennsíkon, 700 méter magasan a Prabalgad- vagy más néven Kalavantin-erőd. Veszélyes, de gyönyörű.
Vágólapra másolva!

India harmadik legnagyobb területű és második legnagyobb lakosságú államában, Mahárástrában található a Prabalgad- vagy más néven Kalavantin-erőd. A szubkontinens nyugati partvonala mentén húzódó Szahjadri-hegységben, egy sziklás fennsíkon építették fel, 700 méter magasságban, állítólag valamikor Buddha idejében.

A romokat hajmeresztően meredek, sziklába faragott lépcsősoron keresztül lehet megközelíteni. A nehézséget az okozza, hogy se korlát, se kötél nem akad, amibe az ember belekapaszkodhatna. A biztonság hiánya fölfelé még csak-csak felejthető, lefelé viszont komoly veszélyt jelenthet, főleg a szédülősek számára.

A legenda szerint az erődöt egy bizonyos Kalavantin királynő számára emelték, ennél többet nem igen lehet tudni az eredetéről. 1458 körül az Ahmednagar királyság első minisztere, Malik Ahmad foglalta el a várat Konkan tengerpartjának meghódítása közben.

Shivaji Bhosale, harcos indiai mogul a 17. században, miután a Kaljan Bhivandi régióban megszilárdította hatalmát, szintén elfoglalta az erődöt. Abban az időben Kesar Singh mogul volt az építmény kapitánya, az utolsó, aki ellen tudott állni Shivaji támadásának. Amikor a nők látták, hogy az erőd rövid időn belül elesik, felkészültek a rituális öngyilkosságra. Singh meghalt a végső csatában, Shivaji pedig kegyesen szabad elvonulást engedélyezett az elhunyt mogul édesanyja és unokája számára.

700 méter magasan emelkedik ki a fennsíkból a Kalavantin-erőd Indiában Forrás: Flickr / Rohit Gowaikar