Chester és Riga is szebb Budapestnél

Chester, Anglia, legszebb város
Vágólapra másolva!
Legalábbis a USA Today olvasói szerint, akik a magyar fővárost a hetedik legszebbnek tartják Európában.
Vágólapra másolva!

Ha valakit a legszebb európai városokról kérdezünk, bizonyára a legszebbek között említené Párizst, Rómát vagy Velencét. Egy amerikai online közvélemény-kutatás azonban meglepő eredményt hozott: a USA Today olvasói a legszebb európai városnak Lettország fővárosát, Rigát találták.

A lista további szereplői is tartogatnak meglepetést, hiszen bár a norvégiai Bergenről, az ausztriai Innsbruckról vagy a horvátországi Dubrovnikról hallott az ember, de nem feltétlenül mondaná ezeket a legszebbeknek. De az angliai Chester számít az igazi kuriózumnak, hiszen sokat még a nevét sem hallották, mégis az ötödik helyet nyerte el.

A 120 ezres északnyugat-angliai város ezzel nemcsak az általában legszebbnek tartott olasz vagy francia városokat utasította maga mögé, de Budapestet is, amely a lista hetedik helyén végzett. Bár Prága a magyar főváros előtt szerepel, az eredmény még így is hízelgő, tekintve az utána következő nagy neveket.

A legszebb európai városok
(a USA Today olvasói szerint)

1. Riga, Lettország
2. Bergen, Norvégia
3. Innsbruck, Ausztria
4. Dubrovnik, Horvátország
5. Chester, Anglia
6. Prága, Csehország
7. Budapest, Magyarország
8. Santorini, Görögország
9. Velence, Olaszország
10. Bruges, Belgium

Budapest egyébként egy másik ranglistán, amelyet a közelmúltban tettek közzé, az első hellyel büszkélkedhet. Ez azt vizsgálta, hogy mely városban volt legalább 10 olyan nevezetesség, amelyet az oda utazók több mint a fele meg akart látogatni.