Hogy ízlik az ebéd vécékagylóból?

Modern Toilet Restaurant vécé tematikájú étterem Tajvanon, a világ legfurább éttermei
Vágólapra másolva!
Amikor a nyolcvanas évek elején Floridában megnyílt az első olyan étterem, ahol nem a vendégek gyomrára, hanem szexuális fantáziájára gyúrtak a lenge öltözetű felszolgálók, azt hihettük, a vendéglátásból ennél többet nem lehet kihozni. Egy olyan piacon azonban, ahol nap mint nap meg kell küzdeni a vendégért, az erotika már nem birizgálja kellőképp az ingerküszöböt. Az étteremtulajdonosok éppen ezért a legextrémebb ötletektől sem riadnak vissza, hogy stabil klientúrát építsenek ki. Összegyűjtöttünk néhányat a világ legfurább éttermei közül. 
Vágólapra másolva!

Ebéd vécékagylóból

Aki emlékszik Buñuel A szabadság fantomja (1974) című filmjére, azt valószínűleg nem éri sokként, ha vécékagylón ücsörgő embereket lát jóízűen ebédelni. A Modern Toilet ugyanis nem szaniter árukkal foglalkozó bolt, hanem egy tajvani székhelyű étteremlánc, amelynek teljes berendezését fürdőszobai eszközök alkotják. Zuhanyrózsák lógnak a mennyezetről széklet formájú lámpák kíséretében, vécécsészék a székek, miniatűr vécékagylók a tányérok és piszoárok a poharak.

Modern Toilet Restaurant, ahol vécén ülve vécéből kanalazzák a levest Forrás: Wikipedia

A tulajdonos Wang Tzi-Wei korábban fagylaltozót üzemeltett, ahol hirtelen ötlettől vezérelve miniatűr műanyag vécékagylóban szolgálta fel a jeges desszertet. Akkora sikere lett, hogy aztán erre az ötletre alapozva nyitotta meg extrém éttermét. Amúgy Tajvanon egymást érik a szokatlan tematikájú restaurantok, akad börtön és kórház étterem is.

Modern Toilet Restaurant Tajvanon Forrás: Wikipedia

Majomparádé

A Kayabukiya egy tradicionális szaké étterem Tokyo északi városrészében. A tulajdonos, Kaoru Otsuka két makákó majmot foglalkoztat, ők szolgálják ki a vendégeket. Egyikük, a tizenkét éves Yat-chan tradicionális japán inget és rövidnadrágot visel, mivel ő viszi ki az italrendeléseket az asztalokhoz. A tulajdonos állítólag sosem tanította a majmokat, azok egyszerűen csak elkezdték őt utánozni.

„Minden akkor kezdődött, amikor egyszer kíváncsiságból odaadtam a majomnak egy törülközőt, aki azonnal odavitte az egyik vendéghez – meséli Kaoru Otsuka. A fiatalabb makákó, Fuku-chan jelenleg négy éves, az ő feladata a meleg kéztörlőt kivinni az asztalokhoz, hogy a vendégek japán szokás szerint tiszta kézzel rendelhessék meg italukat.

Kayabukiya Tavern Tokyo, ahol makákók szolgálnak fel Forrás: Otherguysdime.wordpress.com

A majmok főtt szójababot kapnak a vendégektől borravalóként. A japán állatvédők természetesen ellenőrizték a helyet, és alkalmasnak ítélték a környezetet állatok tartására. Az egyetlen kritérium, hogy a majmok naponta két óránál nem dolgozhatnak többet. A tulajdonos az óriási sikeren felbuzdulva (szerepeltek már mindenféle tv-show-kban) 2008-ban már további majmok foglalkoztatását tervezte.

Vacsorázzon farkasemberrel

Míg a cicivillantásos éttermek már nem olyan menők, addig a horror tematikára építő vendéglátóegységek reneszánszukat élik, főleg New Yorkban divatosak. Az egyik legnépszerűbb a Slaughtered Lamb (Áldozati bárány) Greenwich Village-ben. Eredetije Londontól északra egy kisvárosban található, amelynek környékén eleven élt a Farkasember legendája.

Lakói rendszeresen bárányt áldoztak, az állat vérével kenték be házuk ajtaját, hogy távol tartsák maguktól a szörnyet. Ezt a gyakorlatot vette át a kocsma tulajdonosa is, szorgalmasan kenegetve bárányvérrel az ajtót. A New York-i étteremben vitrinbe állított horrorisztikus viaszfigurák, sejtelmes fények és egyéb vérfagyasztó kellékek fokozzák az izgalmakat és a nyálelválasztást.

A Slaughtered Lamb Pub New Yorkban Forrás: Flickr / Paul Lowry

A Slaughtered Lamb az Egy amerikai farkasember Londonban című film kapcsán híresült el, amelyben a pub előtt támadnak meg két New York-i diákot. A tíz legjobb New York-i horror étteremről itt olvashat összefoglalót.

Kettős látás

Egy moszkvai étterem tulajdonosa emlékezetes élményeket ígér azoknak, akik a kulináris kalandokat nála keresik. Ráadásul garantált kettős látásban részesít. Na, nem az erős vodka miatt, hanem mert éttermében kizárólag egypetéjű ikrek szolgálnak fel. A frappánsan Ikercsillagok névre keresztelt orosz étterem ezzel a marketingfogással szeretne minél több vendéget magához édesgetni.

A tulajdonos, Alekszej Khodorovszki azt állítja, hogy egy 1960-as filmből merítette az ötletet, amelyben a főszereplő nő egy párhuzamos világban rátalál saját ikermására. A tulajdonos nagyon büszke arra, hogy övé az egyetlen ilyen vendéglátóegység a világon.

„Korábban csaposként dolgoztunk egy másik helyen, az volt a szakmai gyakorlatunk” – mesélte Artyem, aki Roman nevű ikertestvérével együtt évek óta dolgozik a szakmában. – „Azért választottuk ezt a munkát, mert szórakoztat bennünket, és amikor meghallottuk, hogy egy étterem ikerpárokat keres, azonnal jelentkeztünk”.

„Ilyen szakmailag képzett ikerpárokat találni manapság igazi kihívás volt” − meséli a tulajdonos. Mert egy ikerpár vicces, kettő még viccesebb.

Csendben levés, csendben evés

Ugye emlékszünk, amikor gyerekként a családi ebédeknél mindig csöndben kellett maradnunk, csak éppen nem értettük, miért. Felnőttként, saját gyerekeink zsivajgása közben nem egyszer fohászkodunk, bár csak egy pillanatra elhallgatnának. Ha a gasztronómiai élvezetek közben nyugalomra vágyunk, akkor egyszer feltétlenül el kell látogatnunk a Brooklyni Eat étterembe, ahol alapkövetelmény, hogy némán fogyasszuk el a négyfogásos menüt.

Nicholas Nauman főszakács, a csendebéd ötletgazdája egy indiai útja során világosodott meg, amikor a reggelijüket szótlanul fogyasztó buddhista szerzeteseket figyelte. Egy olyan piacon, ahol az étteremtulajdonosok a legszokatlanabb ötletekkel igyekeznek magukhoz csábítani a vendégeket, 28 évesen azt gondolta, talán a csendben evésre is lesznek vevők.

„Ez csupán egy lehetőség, hogy úgy élvezzük az ételek ízét, ahogy egyébként nem szokás, hiszen az étkezés ma már a kommunikáció egyik formája” – magyarázza Nauman, aki projektjével újra szeretné értelmezni az étel és a tér viszonyát, hogy a vendégek minden zavaró körülménytől mentesen tudjanak a tányérra koncentrálni.

Még soha nem fordult elő, hogy a vendégek közül bárki is elégedetlenül vagy fizetés nélkül távozott volna, és olyan sem akadt, aki megtörte volna a csendet. Na jó, legfeljebb egy tüsszentés erejéig. De amúgy olyan, mint a meditáció, ahol csend önmagáért beszél.

Édeskettes

A világ legkisebb étterme egy kis olasz faluban, a Rómától 68 kilométerre található Vaconéban működik. Nem véletlenül kapta a „Csak kettőnek" elvezést: egyszerre két vendéget fogad, egy párt ebédre, egy másikat pedig vacsorára. Persze az egy asztalon és két széken kívül nagyon szépen be van rendezve az étkezőhelyiség, és egy barátságos kert is tartozik az épülethez. Az étteremről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

SOLO PER DUE, a világ legkisebb étterme Forrás: SOLO PER DUE