Sztrájkolnak csütörtökön a francia légiirányítók

légiirányítók sztrájk, Francia légiirányító a Roissy repülőtéren
Vágólapra másolva!
Bár a csütörtökre tervezett összeurópai sztrájkot a múlt héten lefújták, Franciaországban mégis megtartják. Budapesti járatokat szerda délutáni állás szerint még nem töröltek.
Vágólapra másolva!

Az európai légiirányítókat tömörítő ATCEUC múlt pénteken elhalasztotta azt a sztrájkot, amely több európai országra kiterjedt volna, és amely több százezer utasnak okozott volna kellemetlenséget október 10-én. A francia légiirányítók azonban ettől függetlenül beszüntetik a munkát, sőt, jövő kedden is csatlakoznak a francia közalkalmazottak országos sztrájkjához.

A Telegraph beszámolója szerint a leállás különösen az ország déli légterét fogja érinteni, ahol a forgalom akár 30 százalékkal is csökkenhet. Szerda délutánig nem érkezett értesítés arról, hogy budapesti járatokat törölnek-e az akció miatt – közölte az Origo kérdésére Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Az easyJet ugyanakkor 56 járat törlését tervezi Európa-szerte. Ez közlése szerint 7500 utast érint majd, főként azokat, akik Franciaországba, illetve Dél-Franciaországba utaznak. Zavarok lehetnek a társaság Spanyolországba, Portugáliába, Olaszországba és Ciprusra tartó járatain is.

A Ryanair a francia sztrájk miatt több mint 70 járatot töröl Franciaországból és Franciaországba csütörtökön. A társaság késésekre is számít az akció miatt.

Ellenzik az uniós reformot

A sztrájkot a francia légiirányítók az Egységes Európai Égbolt tervezett bevezetése miatt tartják. Ennek lényege, hogy a légiforgalmi szolgáltatások tervezését a nemzeti szintről uniós szintre helyeznék át. A javaslat értelmében regionális légtérblokkok működnének, melyek keretében a nemzeti légiforgalmi irányítási szervezetek együttműködnek egymással a hatékonyság növelése, valamint a költségek és a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A légiirányítók szerint ez nemcsak a biztonságot és a szolgáltatás minőségét veszélyeztetné, de 10 ezer munkahely megszűnésével is járna. A légitársaságok szerint azonban a jelenlegi rendszer magas költségeket eredményez. A mostani akció becslések szerint 230 millió fontos (80 milliárd forint) kárt okozott volna számukra, és közel egymillió ember utazását érintette volna. Nyáron már volt egy hasonló munkabeszüntetés, amely sok vakációra igyekvő utas életét megkeserítette.

Az egész Európára kiterjedő munkabeszüntetést azért fújta le múlt héten az ATCEUC, mert az Európai Biztosság képviselője megígérte, hogy „komolyan kiegészítik" az Egységes Európai Égbolt néven ismert intézkedéscsomag legutóbb javasolt változatát.