Elmarad a légi káosz Európában

légiirányítók sztrájk, Francia légiirányító a Roissy repülőtéren
Vágólapra másolva!
Az európai légi irányítókat tömörítő ATCEUC bizottságának máltai ülésén egyhangúlag elhalasztották az október 10-ére tervezett munkabeszüntetési akciót, amely több százezer utasnak okozott volna kellemetlenséget.
Vágólapra másolva!

Mégsem lesz káosz az európai légi közlekedésben, legalábbis egyelőre. Az ATCEUC honlapján található közlemény szerint a 26 országban 14 ezer légi irányítót tömörítő szervezet máltai ülésén úgy döntött, hogy elhalasztja a jövő csütörtökre tervezett sztrájkot. A pénteki döntés azután született meg, hogy a szervezet biztosítékokat kapott az Európai Bizottságtól (EB) arra, hogy megvitatják az ATCEUC által felvetett biztonsági kérdéseket, illetve azt, hogy mennyire irreális az EB által kitűzött költségmegtakarítási cél.

Francia légi irányító a Roissy repülőtéren Forrás: AFP/Photononstop

A közlemény szerint Máltán az EB képviselője megígérte, hogy „komolyan kiegészítik" az Egységes Európai Égbolt néven ismert intézkedéscsomag legutóbb javasolt változatát. Ennek lényege, hogy a légiforgalmi szolgáltatások tervezését a nemzeti szintről uniós szintre helyeznék át. A javaslat értelmében regionális légtérblokkok működnének, melyek keretében a nemzeti légiforgalmi irányítási szervezetek együttműködnek egymással a hatékonyság növelése, valamint a költségek és a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A légi irányítók szerint ez nemcsak a biztonságot és a szolgáltatás minőségét veszélyeztetné, de 10 ezer munkahely megszűnésével is járna. A légitársaságok szerint azonban a jelenlegi rendszer magas költségeket eredményez. A mostani akció becslések szerint 230 millió fontos (80 milliárd forint) kárt okozott volna számukra, és közel egymillió ember utazását érintette volna. Nyáron már volt egy hasonló munkabeszüntetés, amely sok vakációra igyekvő utas életét megkeserítette.