Már csak a lakók hiányoznak

Ordos, néptelen metropolisz Mongóliában
Vágólapra másolva!
Kína legnagyobb kísértetvárosát 1 millió emberre tervezték, de csak pár tízezren laknak ott.
Vágólapra másolva!

Ordos különös hely. Már a kategorizálása is nehéz, hiszen a Kína északi részén található települést a legtöbb hivatkozás városként emlegeti, és a hivatalos besorolása is prefektúraszintű város. Belső-Mongólia 12 alrégiójának egyikeként azonban 87 ezer négyzetkilométeren terül el. A vidékies, sivatagos terület maga is nyolc körzetből áll, központja Tungsen kerület.

Akár város, akár régió, Ordos az egyik leggazdagabb része Kínának: 2008-ban 14 500 dollár volt az egy főre jutó GDP-je, megelőzve a fővárost, Pekinget. Gazdagságát természeti kincseinek köszönheti, itt található ugyanis Kína szénkészletének egyhatoda. A szénbányászat mellett van itt vegyipar, erőművek, de előállítanak építőanyagokat és a textilipar is megvetetette a lábát. 1,4 milliós lakosságának 88 százaléka Han-kínai, 11 százaléka mongol.

A gazdasági fejlődés nyomán a helyi tisztviselők egyre nagyobb infrastrukturális kihívásokkal néztek szembe, ezért a további fejlődésben bízva 2003-ban úgy döntöttek, hogy a központtól 25 kilométerre két kis falu helyére egy 1 milliós város húznak fel, kihasználva az ott található három vízgyűjtő adottságát. 2010-re már 300 ezer ember lakhatott volna a Kangpasinak elnevezett új területen az ott végrehajtott 1100 milliárd jüanos (161 milliárd dollár) fejlesztésnek köszönhetően, ám a hivatalos adatok szerint is csak 28 ezer lakója volt (a valóságban csak pár ezer).

Kezdetben a magas ingatlanárak miatt nem költöztek oda, később egyszerűen nem akartak kísértetvárosban élni. A legújabb helyi beszámolók szerint azonban mára már valamivel nagyobb az élet az új városrészben. A betelepítéseknek és a szerencsét próbáló kínaiaknak köszönhetően hivatalosan már több mint 70 ezren laknak ott, és a toronyházak között megindult a forgalom.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Mark Ralston