Izland és Szlovákia a sztár

Izlandi cikk, Hraunfoss Izlandon
Vágólapra másolva!
Negatívan érintett a pénzügyi válság néhány hagyományosan fontos idegenforgalmi célpontot, de az európai országok többsége jól teljesít.
Vágólapra másolva!

Az Európai Utazási Bizottság legfrissebb adatai szerint az általa vizsgált 22 európai ország túlnyomó többsége jól teljesített az idei második negyedévben. Az idegenforgalmát leggyorsabban növelő ország ebben az időszakban Izland és Szlovákia volt, előbbit 30, utóbbit 20 százalékkal többször keresték fel a külföldiek, mint az előző év hasonló időszakában. Jól eredményt tudhat maga mögött Montenegró és Horvátország 9 százalék körüli bővülési ütemmel, de Lengyelország és Magyarország is 7 százalékkal több látogatást regisztrált.

A Strokkur gejzír Izlandon Forrás: AFP/Cavalier Michel

A legnagyobb vesztes Ciprus volt a második negyedévben, ahová 12 százalékkal kevesebbszer mentek, de Olaszország is 2 százalékot vesztett vonzerejéből. Kedvelt maradt viszont Németország és Spanyolország: mindkét helyre 4 százalékkal nőtt az érkezések száma.

Az eltöltött vendégéjszakák számát illetően már érezhető volt a turisták költségérzékenysége, hiszen az a legtöbb országban kisebb mértékben bővült, mint az érkezések száma. Ez alól kivétel csak Lettország, Horvátország, Málta és Csehország volt.

Ami a hotelek kihasználtságát illeti, ott Magyarország nagyon jól teljesített az idén májusig tartó időszakban: a 7,8 százalékos javulást csak a szlovák szállodák előzték meg 14,1 százalékos bővüléssel. Az egy kiadó szobára eső bevétel (RevPAR) is jól alakult a magyar hotelekben: a 10,3 százalékos eredményjavulás a 3. legmagasabb érték a 22 ország körében.

Franciaország felemás eredményei

Abszolút értékben továbbra is Franciaország vezeti a legnépszerűbb turistacélpontok listáját. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének nemrég közzétett adatai szerint tavaly 83 millió ember látogatta meg 66 millió lakosú Franciaországot, 16 millióval több, mit a másosodik helyezett Egyesült Államokat. Az első öt helyezettbe még Kína, Spanyolország és Olaszország fért bele.

Furcsa mód Franciaország nem tudja pénzre váltani népszerűségét: egy átlagos vendég mindössze 646 dollárt (145 ezer forint) költ el ott, aminél kevesebbet a leglátogatottabb első tíz ország közül csak Oroszországban. Az Egyesült Államokban például ez az összeg 1884 dollár (424 ezer forint), de a kaszinóiról híres Makaón eléri a 3213 dollárt (723 ezer forint) is.

Izlandról korábbi élménybeszámolóinkat itt és itt olvashatja.