Fizetős lett a paradicsomcsata

Fizetni kell majd a turistáknak Bunolban, hoyg részt vehessenek a paradicsomdobálásban
Vágólapra másolva!
Az idén először fizetős lett a részvétel a paradicsomdobálós csatában a spanyolországi Buñol városában, de csak a turistáknak.
Vágólapra másolva!

A helybeliek számára ötezer ingyenjegyet tettek félre a szervezők a szerdai "harcra", a turisták viszont 10 euró (3000 forint) fejében hajigálhattak bárkit paradicsomokkal a csatatéren. A munícióról a város gondoskodott, és persze az ütközet utáni takarításról is. Mivel ezek költségekkel járnak, a város kasszája pedig annyira üres, hogy több millió euró adóssága van, Buñol vezetése úgy döntött, belépti díjat kér.

Forrás: AFP/Pablo Argente

A rendelkezéstől azt is remélték a szervezők, hogy kevesebb "harcos" vesz részt a csatában, és így könnyebb dolga lesz a biztonsági személyzetnek. Az esemény ugyanis immár annyira népszerű, hogy túl sokan sereglenek Buñol ba az éves paradicsomcsatára. A legtöbb jegyet ausztrálok, japánok, britek, spanyolok és amerikaiak váltották - olvasható a BBC honlapján.

Buñol Valencia tartományban található, 30 kilométerre a tengerparttól. Az augusztus utolsó szerdáján megrendezett fesztivál eredete több évtizedre nyúlik vissza, hivatalossá 1957-től vált, amikor bizonyos szabályokat vezettek be a hatóságok. Az esemény pontban 11 órakor kezdődik, amikor egy csúszós póznára kell felmásznia valakinek, hogy a tetején lévő sonkát ledobja. Amikor ez sikerül, kezdetét veszi a pontosan egy órán át tartó őrület. Teherautókkal mintegy 40 tonna paradicsomot hoznak be, amit a többnyire úszószemüvegben tomboló tömeg önfeledten egymásra dobál.

További furcsak fesztiválokról az Origo korábbi cikke itt olvasható.