Sokan utaznak el készpénz nélkül

Drágább lesz a készpénzfelvétel az ATM-ekből, bankautomata
Vágólapra másolva!
A külföldön nyaralók közül sokan készpénz helyett már inkább bankkártyával indulnak útnak - derül ki a CIB Bank megbízásából készített kutatásból. A külföldre utazók többsége év közben, havonta félretett megtakarításából gazdálkodja ki a nyaralásra valót.
Vágólapra másolva!

A CIB Bank megbízásából a Xallis Consulting által 30-55 év közötti nagyvárosiak körében végzett kutatás eredményei szerint a külföldön nyaralók többsége nem készpénzt visz az utazásra, hanem a bankkártyájára támaszkodik a nyaralás során. 38 százalékuk válaszolta, hogy kártyáját fizetésre, 23 százalékuk pedig készpénzfelvételre használja. Mindössze a külföldön nyaralók 39 százaléka vált valutát indulás előtt.

Jól mutatja a plasztikkártyák határon túli használatának egyre növekvő arányát, hogy a CIB Bank adatai szerint tavaly már a kártyás tranzakciók 11 százaléka történt külföldön, a kártyahasználat csúcsszezonja pedig egybeesik a nyaralási szezonnal. A nyári hónapokban majdnem 30 százalékkal többet költenek az ügyfelek külföldön, mint a többi hónapban, a legnagyobb növekedés pedig a szállodai költésekben mutatkozik.

A külföldi kártyahasználat több mint harmada nyaralásszervezéshez kapcsolódik (szállodafoglalás, repülőjegy vásárlás stb.), de sokan használják kártyájukat áruházakban és benzinkutakon is. Az átlagos készpénzfelvétel összege külföldön 48 ezer forint, a leggyakrabban felvett összeg pedig 100 euró. Azok, akik használják a kártyájukat külföldön, átlagosan évente körülbelül négyszer használnak ATM-et határainkon túl. A külföldön bonyolított tranzakciók több mint 80 százaléka vásárláshoz kapcsolódik, közel ötöde pedig készpénzfelvételhez. A külföldön kártyájukat használók igen magas arányban (90%) rendelkeznek utasbiztosítással is.

A CIB kutatásából az is kiderül, hogy a külföldre utazók többsége (65%) havonta félretett pénzből spórolja össze a nyaralásra valót, de vannak, akik a szülők által fizetett útra mennek (12%), vagy banki hitelből (9%), esetleg más kölcsönből fedezik utazásukat (3%). Az utazási célpontok között Nyugat-Európa a legnépszerűbb, oda tart a külföldön nyaralók fele. Az országok közül az idén is Horvátországba utaznak a legtöbben, déli szomszédunkat pedig Olaszország követi a népszerű célpontok között.