Majdnem ütközött Svájc felett az Air Malta gépe

Air Malta, Airbus A320-214
Vágólapra másolva!
Majdnem összeütközött egy másik repülővel a svájci légtérben az Air Malta légitársaság gépe - értesült a Times of Malta. A gépen tartózkodott Málta uniós biztosa, valamint kormányfőhelyettese is.
Vágólapra másolva!

Az incidens még csütörtökön történt, amikor az Airbus pilótája hirtelen manőverbe kezdett, hogy elkerülje az ütközést egy másik, meg nem nevezett géppel. A művelet az után történt, hogy lekapcsolták azt a rendszert, amely az utolsó jelzést adja le az ütközés előtt, a svájci légiirányítók pedig figyelmeztették a pilótát a potenciális veszélyre.

A lap úgy tudja, a két gép mindössze 150 méterre lehetett egymástól. A polgári légügyi hatóságok akkor nevezik "majdnem ütközésnek" az incidenst, ha a két repülő horizontálisan 5,5 kilométerre, vertikálisan pedig 305 méterre van egymástól.

A Brüsszelből Máltára tartó KM421-es járat fedélzetén 157 utas tartózkodott, köztük Tonio Borg, Málta uniós biztosa, aki az Európai Bizottságban az egészségügyért és a fogyasztóvédelemért felelős. Az utasok közt volt továbbá Louis Grech, Málta európai ügyekért felelős minisztere, egyben a miniszterelnök helyettese.

Az egyelőre nem világos, hogy veszélyjelző rendszert véletlenül kapcsolta-e ki a másik pilóta, vagy a légiirányítók adtak rá utasítást. Az Air Malta megerősítette az incidenst, amelyről jelentést küld a svájci hatóságoknak.

Amerikából is hasonló esetről érkezett hír, ott a Spirit Airlines gépe kerülte el alig az ütközést a levegőben.