Évszázados szemétből csillogó tengerpart

Glass Beach, Fort Bragg, California,
Vágólapra másolva!
Színes üvegkavicsok borítanak egy kaliforniai partszakaszt, amely turisták ezreit vonzza nyaranta. A háztartási szemétből visszamaradt kis üvegdarabok eltűnőben vannak, ezért néhányan használt üvegekkel tartanák fent a különös látványt.
Vágólapra másolva!

A huszadik század elején a kaliforniai Fort Bragg lakói a sziklákról a tengerbe hajigálták le a szemetüket. Általában egyszerű háztartási szeméttől szabadultak meg ily módon, nem volt közte olyan, amely túl nagy vagy mérgező lett volna, mint mondjuk egy háztartási gép vagy egy autó.

A Glass Beach-et csillogó, színes kavicsok borítják Forrás: Flickr/John K

Így ment ez egészen 1967-ig, amikor is a vízminőségért felelős hivatal (North Coast Water Quality Board) teljesen le nem zárta a területet, és sorozatos tisztításokkal el nem kezdte felszámolni a több évtizedes szennyeződést és a környezeti károkat. Egyetlen szennyeződéstípust azonban valószínűleg túl költséges lett volna eltakarítani: a fövenyt fedő és a hullámokban kavargó milliónyi, apró üvegdarabkát.

Bár elvileg tilos, turisták ezrei gyűjtenek itt színes üvegkavicsokat Forrás: Flickr/John K

Az idők során az óceán hullámainak ereje is besegített a partszakasz megtisztításába, az üvegeket lecsiszolta, a homokot pedig csillogó, tarka, sima üvegtakaróval borította be. A területre ráragadt a Glass Beach (Üvegpart) elnevezés, a strand nem hivatalos turisztikai attrakcióvá vált, rengeteg turista látogatja nyaranta. Noha az üvegkavicsok gyűjtése elvileg itt tilos, a park határain kívül is bőven lehet találni belőlük. A terület a California State Park része.

Az óceán folyamatosan pusztítja a kavicsokat Forrás: Flickr/John K

Nem lesz ez így örökké, a színes tengerpart szép lassan el fog tűnni, mivel a hullámverés folyamatosan csiszolja az üvegeket. A turisták viszont annyira megszerették a partszakaszt, hogy elindult egy mozgalom, melynek hívei eldobott üvegekkel szeretnék pótolni az eltűnőben lévő üvegkavicsokat.

A Glass Beach távolról Forrás: Flickr/John K

A Glass Beachen évente üvegfesztivált rendeznek a Memorial Day (május utolsó hétfője) előtti hétvégén. Hasonló tengerpart a Benicia Kaliforniában és a Hanapepe Hawaiin.