Elfordulnak Kínától a turisták

Dél-Kína, Yangshuo, kínai halász kormoránnal a Li folyón Guangxi tartományban
Vágólapra másolva!
Miközben az egész világ idegenforgalmi ágazata a kínai turistákra vár, a Kínába utazó külföldi látogatók száma – meglepő módon – csökken. 
Vágólapra másolva!

A kínai turisztikai hivatal adatai szerint az idei első öt hónapban 22,93 millió turista érkezett az országba, ami 4 százalékkal kevesebb, mint 2012 hasonló időszakában volt. Ráadásul ez már a harmadik egymást követő év, amikor a beutazók száma csökkent, noha abszolút értékben Kína még mindig a harmadik legnagyobb turisztikai piacnak számít.

Halász kormoránnal a Li folyón Dél-Kínában Forrás: AFP/Morandi Bruno

A legtöbb vendég Dél-Koreából érkezett Kínába 2013 első öt hónapja során, ám az 1,56 millió látogató 6,1 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb zuhanást a második helyezett Japán turisták produkálták: számuk negyedével volt kevesebb a két ország közötti diplomáciai feszültség miatt. A többi ország visszaeső érdeklődését az elhúzódó gazdasági válsággal és az enyhén erősödő jüannal magyarázza a Skift. Nagyobb bővülést egyedül az ötödik helyen szereplő Vietnam (+20,3 százalék) és a 13. India (+12,2 százalék) produkált.

A külföldiek elmaradását bőven kompenzálja, hogy a kínaiak belföldi turizmusa ugrásszerűen nő. Az idei első negyedévben 998 millióan keltek útra a határokon belül, ami 14,1 százalékkal több, mint 2012 első három hónapjában.

Kínáról korábbi élménybeszámolónkat itt olvashatja.