Utasonként egy szendvics árát keresik meg

Keresi a kibúvót a Wizz Air a Ryanair gyilkos szorításából, fapados háború
Vágólapra másolva!
Az idén 12,7 milliárd dollár profitjuk lehet a nemzetközi légitársaságoknak. Az IATA (International Air Transport Association) nemzetközi légi fuvarozási szervezet jelentése szerint ez nagyobb összeg, mint amit korábban vártak.
Vágólapra másolva!

Az IATA márciusban még csak 10,6 milliárd dolláros légiközlekedési profittal kalkulált, de már ez is jelentősen meghaladta az előző évi 7,6 milliárd dolláros nyereséget. Ha azonban a szervezet felfelé módosított várakozása beigazolódik, akkor 2013 lehet az iparág harmadik legjövedelmezőbb éve 2001 óta.

Az IATA vezetője, Tony Tyler szerint a légitársaságok még mindig nehéz helyzetben vannak, mert ez a nyereség csak 1,8 százalékos profitrátát jelent. Tyler szerint ez utasonként négydollárnyi profitra jön ki, ami a világ nagyobb részén kevesebb, mint egy szendvics ára.

Tyler azt is hozzátette, hogy a jelenlegi körülmények között ilyen arányú nyereség kitermelése is nagy teljesítmény. Az IATA vezetője arra utalt, hogy 2006 óta 55 százalékkal emelkedtek a légitársaságok üzemanyagköltségei, és romlott a gazdasági környezet.

Az IATA számításai szerint az idén 3,1 milliárd utasuk lehet a légitársaságoknak. A szervezet 240 taggal rendelkezik, amelyek az összesített nemzetközi légi forgalom 84 százalékát adják.