Túl gyorsan ment a pilóta a leszállás után

Birmingham, repülőgépbaleset
Vágólapra másolva!
A megengedett sebesség kétszeresével ment tavaly szeptemberben a Monarch légitársaság pilótája a leszállás után Birmingham repülőterén, ezért sodródott ki a fűbe - derítette ki a most közzétett vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A Nizzából Birminghambe tartó Boeing 737-es gépet vezető pilóta az óránként megengedett 18 kilométer helyett 37 kilométeres sebességgel haladt a kapuk felé, hogy a mögötte érkező gép előtt gyorsan üressé tegye a leszállópályát - írja a Daily Mail. Eleinte a repülő a várakozásnak megfelelően működött, de ahogy kanyarodni kezdett, ellenőrizhetetlenné vált, és a kifutó széle felé kezdett sodródni. A pilóta teljes fékezést hajtott végre, de a gép kicsúszott a pálya melletti fűre, és ott megállt.

A káosz ellenére a fedélzeten tartózkodó 137 utas közül nem sérült meg senki, de a gép kerekei megrongálódtak. Az eset után két órára lezárták a repülőteret, és buszokkal szállították el az utasokat, valamint a hatfős személyzetet.

Tavaly ugyanezen a gépen ragadt 150 utas, miután a tenerifei repülőtéren elromlott az egyik ajtaja. A Monarch a repülőt üzemeltető litván Aurela Airlinesszal azonnal felmondta a szerződését a birminghami baleset után.