Lehet majd mobilozni a leszállás után

british airways, mobiltelefon használat a repülőgépeken, illusztráció
Vágólapra másolva!
A repülőgépen utazókat általában figyelmeztetni szokták arra, hogy a leszállás után ne kapcsolják be mobilkészülékeiket, amíg a repülő el nem éri végső parkolási pozícióját. A British Airways júliustól változtat ezen.
Vágólapra másolva!

A British Airways (BA) bejelentette, hogy július elsejétől az utasok azonnal ellenőrizhetik emaljeiket, telefonálhatnak és sms-eket küldhetnek, miután a repülő elhagyta a leszállópályát. Sokan persze ezt eddig is megtették a tiltás ellenére, ám ezentúl ez legális lesz. A felszálláskor továbbra sem lehet majd használni a mobilkészüléket azután, hogy a repülő elhagyta a beszállókaput – írja a Telegraph.

A bejelentés azt követően történt, hogy a British Airways bizonyította a Polgári Repülési Hatóság (CAA) előtt, hogy az utasok biztosan használhatják ilyen eszközeiket, miután a repülőgép elhagyta a leszállópályát. Ian Pringle, a BA igazgatója arról tájékoztatott, hogy a társaság az első lesz Európában, amely engedélyezi a mobilhasználatot.

Ezt megelőzően az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) egy olyan jelentéstervezetet tett közzé, amely enyhítené az elektronikus kütyük fedélzeti használatát a repülés ideje alatt. Ez nem tesz említést a mobiltelefonálás szabályozásáról, azt viszont javasolja, hogy az egyéb eszközökre vonatkozó korlátozásokat enyhíteni kellene, mivel a jelenlegi rendszer tarthatatlan. Az FAA bizonyos készülékek, például az e-olvasók használatát javasolja engedélyezni a használatot fel- és leszállás, valamint repülés alatt.