Budapest olcsónak számít

budapest, európa legolcsóbb fővárosai,
Vágólapra másolva!
Szófia a legolcsóbb egy turistának egy friss felmérés szerint, amely a szállások, éttermek, bárok és taxik árait hasonlította össze 49 városban. Budapest az ötödik. 
Vágólapra másolva!

A bolgár fővárosban mindössze 104 fontba (36 ezer forint) ferül egy éjszaka egy négycsillagos hotelben, egy rövid taxiút, valamint koktél és vacsora két személyre – derül ki a TripAdvisor felméréséből, amelyet a Telegraph ismertet. A 49 vizsgált városból ezzel Szófia a legolcsóbb, melyet Hanoi , Varsó és Sharm el Sheikh követ. Budapest az ötödik helyet foglalja el utánuk, itt 127 fontba (43 900 forint) kerül egy hasonló csomag, míg Prágában 171 font (58 900 forint).

Szófia a legolcsóbb város a TripAdvisor felmérésében Forrás: AFP/Perousse Bruno

A legdrágább város a listán Oslo, ahol 381 fontot (132 ezer) kell költeni az említett szolgáltatásokra, ez a háromszorosa a magyar értéknek. Norvégia fővárosát Zürich, Stockholm, New York és Párizs követi.

A legdrágább tíz város közül hat Európában található, míg a legolcsóbb tíz közül négy Ázsiában. A legdrágább szállást New Yorkban találták a felmérés készítői, míg a legolcsóbbat Szófiában, ahol a New York-i ár negyedéért lehet megszállni egy négycsillagos hotelben. Taxizni Londonban a legdrágább, és Kuala Lumpurban a legolcsóbb. A vacsoraszámla Oslóban a legmagasabb és Hanoiban a legkisebb, míg koktélozni Fokvárosban érdemes, Párizsban viszont mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Hasonló listákat több cég is készít, az Origo legutóbbi cikkei itt és itt olvashatók ezekről. Az ilyen felmérések kritikusai felhívják a figyelmet arra, hogy készítői meglehetősen önkényesen állítják össze a szolgáltatási csomagot, és egy adott városon belül is nagy eltérések lehetnek az árakban.