Hepatitis A-vírus fenyeget Egyiptomban

Egyiptom, nyaralás, Hurghada
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban több európai országában is találtak olyan betegeket, akik Egyiptomból hurcolták be a hepatitis A-vírust. A betegséget könnyű elkapni, tanácsos az elutazás előtt négy héttel beoltatni magunkat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió több országában is találtak hepatitis A-vírussal fertőzötteket a tavaly novembertől idén áprilisig tartó időszakban. Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) kutatása alapján kimutatható, hogy a betegséget minden esetben Egyiptomból hurcolták be, bár a pontos forrást még nem sikerült azonosítani. Éppen emiatt az ECDC minden egyiptomi utazónak azt javasolja, hogy vegyék fel a hepatitis A elleni védőoltásokat, mielőtt megkezdik a nyaralásukat.

2012. november 1. és 2013. április 15. között több hepatitis A (HAV)-fertőzést jelentettek az Európai Járványügyi Központnak. A megbetegedések közül 15 esetben megerősítették, 89 esetben pedig valószínűsítették a vírus jelenlétét. A járvány által érintett 14 európai országban azonos, IB algenotípushoz tartozó kórokozót mutattak ki. Az érintett országokban végzett előzetes epidemiológiai vizsgálatok alapján egyelőre nem sikerült pontosan meghatározni a fertőzés forrását, csak annyit, hogy egyiptomi utazókról van szó.

Szabina olvasónk felvétele
A betegséget akár egy fertőző jégkockától is el lehet kapni

Az ECDC ezért javasolja minden Egyiptomba, különösen a Vörös-tengerhez utazó számára a védőoltás felvételét, amennyiben az immunizáció korábban nem történt meg. Az észak-afrikai országban gyakoriak a hepatitis A-járványok, a vírusfertőzések alkalmanként érinthetik a turistákat is. Kilenc évvel ezelőtt például az egyik hurghadai, ötcsillagos egyiptomi szállodában több száz nyaraló egyszerre fertőződött meg hepatitis A-vírussal, később 2008-ban egy teljes német turistacsoport tért haza betegen Egyiptomból. Az elmúlt hónapokban ismételten közel 100 utazót érintett a fertőző májgyulladás.

A hepatitis A elleni védőoltást bárki kérheti, kisgyermekeknek az első adag már 12 hónapos kortól beadható. Az utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A tartós védettség kialakulásához két oltásra van szükség. A másodikat, az első után - minimum - 6 hónap múlva lehet beadni, így a jelenlegi kutatási adatok alapján várhatóan harminc évre szóló védettséget szerezhetünk.

Könnyen terjed, lassú a gyógyulás

A hepatitis A-vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így rendkívül könnyen terjed. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe. Veszélyesek lehetnek a szennyezett csapvízből készült jeges koktélok, fagylalt és saláták. A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket a szánkba veszünk.

A fertőző májgyulladás igen kellemetlen tünetekkel járó betegség, a gyógyulás akár több hónapig elhúzódhat. Felnőttek esetén gyakoribbak a tünetek, mint gyermekeknél. A betegeknél sárgaság, általános gyengeség, hasi fájdalom, hányinger és láz jelentkezik. A vírus lappangási ideje 28-30 nap, ezt követően jelentkeznek a tünetek, amelyeket legtöbbször kórházban kezelnek, ugyanakkor a fertőzőképesség már a fertőzést követő második hét után kialakul.