A németek felvásárolják az olaszok házait

Olaszország, Liguria
Vágólapra másolva!
Miközben a válság miatt Olaszországban tavaly drámai mértékben csökkent a lakóházak adásvétele, a külföldi vásárlók egyre több nyaralót vesznek. A németek járnak az élen.
Vágólapra másolva!

Tavaly 26 százalékkal csökkent Olaszországban a lakóingatlanok adásvétele. A közel két éve tartó recesszió, a jelzáloghitelezés pangása és az ingatlanok adóztatása miatti bizonytalanság miatt egyre kevesebb olasz engedheti meg magának még az első lakás megvásárlását is. Az ingatlanárak 12 százalékkal estek reálértékben 2008-as csúcsuk óta, a drágább eladó ingatlanokból akár 30 százalékot is lehet alkudni - írja a Skift.

Forrás: Pálinkás Tamara
Toszkánában is nagyot zuhantak az ingatlanárak

Az áresés a külföldiek figyelmét is felkeltette, akik tavaly 2,1 milliárd euró értékben vásároltak maguknak nyaralót, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vevők 40 százaléka német, akik a jó időjárás mellett az infláció ellen is jó befektetésnek tartják az olasz ingatlanokat. Őket a britek és az oroszok követik 18, illetve 12 százalékkal.

Az olasz lakóingatlanok ára tavaly 500 ezer euró körül volt - derült ki a Scenari Immobiliari cég adatbázisából. Ez meglehetősen drága az olaszoknak, akik átlagosan 19 655 eurót keresnek egy évben, szemben a németekkel, akik 26 791 eurót.