Mona Lisa a zsebeseken mosolyog

turisták a párizsi Louvre bejáratánál, üvegpiramis
7. Louvre, Párizs, Franciaország
Vágólapra másolva!
Mostanság nem a műkincstolvajok jelentik a legnagyobb problémát a párizsi Louvre biztonsági személyzete számára. A világhírű múzeum alkalmazottainak nap mint nap kiskorúakból álló zsebtolvajbandákkal kell megküzdeniük - írja a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A minap a Louvre-ba igyekvő turistáknak és helyi látogatóknak le kellett mondaniuk a Mona Lisa látványáról, a múzeum ajtaja ugyanis zárva maradt előttük. Az intézmény 200 alkalmazottja sztrájkot hirdetett, így nem tudták megoldani a nyitva tartást. A sztrájk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a zsebtolvajok növekvő számára, akik egyre szervezettebben és agresszívabban háborgatják a műélvező közönséget.

Forrás: AFP/Manuel Cohen
Forrás: AFP/Manuel Cohen

Christelle Guyader szóvivő szerint a bűnözők között egyre több a gyerek, ők ugyanis ingyenesen látogathatják a múzeumot, így sokszor 20-30 főből álló hordákban lepik el a termeket. Hiába hívják ki a rendőrséget, a francia törvények értelmében a hatóság nem tarthatja fogva a kiskorúakat, így aztán hamarosan újra felbukkannak a helyszínen, és folytatják áldatlan tevékenységüket. Guyader elmondta, hogy az alkalmazottak már félnek a saját munkahelyükön, a gyerekek ugyanis leköpik, szidalmazzák, fenyegetik, sőt akár meg is ütik őket.

"Mindig voltak Párizs belvárosában és a Louvre-ban zsebtolvajok, de egy-másfél éve egyre erőszakosabbak" - nyilatkozta az egyik alkalmazott, Sophie Aguirre. A Louvre vezetősége a múlt év végétől kezdve kéri, hogy a város biztosítson fokozott rendőri jelenlétet a múzeum előtt. A maguk részéről annyit tudnak tenni a helyzet megoldásáért, hogy az ismert zsebtolvajokat nem engedik be az épületbe.