Megint lehet hőlégballonozni Luxorban

egyiptom, luxor, hőlégballon, baleset, A hőlégballon kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant, a balesetben 19 külföldi turista életét vesztette
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi Luxorban felújították a hőlégballonos turistautakat, amelyeket közel két hónappal ezelőtt leállítottak egy 19 turista, köztük egy magyar halálával végződött baleset után - közölték vasárnap egyiptomi polgári repülésügyi illetékesek.
Vágólapra másolva!

Négy hőlégballont indítottak el vasárnap reggel a déli Luxorból 70 utassal - mondta Ahmed Abbúd, a hőlégballon-társaságok szövetségének elnöke. "Az egyiptomi hatóságok megerősített biztonsági intézkedéseket hoztak, egyebek közt azt, hogy egy repülőmérnök minden felszállásnál megvizsgálja a légi eszközt" - tette hozzá.

Február 26-án történt a hosszú szünetet előidéző súlyos baleset: a hőlégballon leszálláshoz készülődött, amikor egy kötél beleakadt a héliumot továbbító vezetékbe, tűz keletkezett, amelytől felrobbant egy gáztartályt, és a hőlégballon 300 méteres magasságból lezuhant. A halottak között egy magyar turista is volt.

Forrás: MTI/EPA
Forrás: MTI/EPA

Ezzat Szaad luxori kormányzó közölte, hogy maga is felszállt a vasárnapi első járatra, "bizonyítandó, hogy a helyzet normalizálódott, és a hőlégballonok biztonságosak". Mint mondta, a polgári repülésügyi minisztérium műszaki csapata Luxorba utazott, hogy ellenőrizze a biztonsági előírások megtartását.

A leállást természetesen megsínylették az ilyen légi kirándulásokat szervező cégek - hangsúlyozta Jászer az-Zembili, az egyik cég tulajdonosa. Kifejezte reményét, hogy a turisták a régi számban és félelem nélkül visszatérnek Egyiptomba hőlégballonozni.

A balesetről készült videót itt tekintheti meg.