Szigorodnak a közlekedési bírságok Európában

közúti ellenőrzés, igazoltatás, rendőrség, közlekedési bírság, bírságol
Vágólapra másolva!
Olaszországban emelkednek a közlekedési bírságok, de még mindig Skandináviában büntetik a legdurvábban a szabálytalanul vezetőket. Április elejétől szigorodtak a közlekedési bírságok egész Európában - olvasható a német t-online magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Nem érdemes a nyaralást azzal elrontani, hogy horribilis összegeket fizetünk közlekedési vétségekért. Jól tesszük, ha utazás előtt tudakozódunk egy kicsit, hogy az adott országban pontosan milyen szabályok és büntetési tételek érvényesek. A legsúlyosabb vétségnek mindenütt az alkoholfogyasztás számít, ez komoly pénzbírsággal és alkoholszinttől függően akár jogosítványmegvonással is jár.

Olaszországban a jövőben a sebességhatár 50 km/h-val történő átlépéséért legalább 530 eurót kell fizetnünk, vagyis 30 euróval többet, mint az előző évben. A piroson való áthajtásért minimum 170 euró büntetés jár, ami éjszaka (22 órától reggel 7-ig) akár egyharmadával is emelkedhet. Súlyos esetben bevonhatják a jogosítványunkat, de akár szabadságvesztésre is ítélhetnek.

Április elejétől Németországban is szigorodtak a közlekedési bírságok, mind a tilosban parkolás, mind a vezetés közbeni telefonálás vagy a sebességátlépés tarifáját jelentősen megemelték.

A legmagasabb büntetési tételekkel vitathatatlanul a skandináv országokban találkozhatunk, különösen Norvégiában szigorúak a hatóságok: 20 km/h-s sebességtúllépésért minimum 480 eurót hajtanak be rajtunk.

Ha véletlenül mégis elkerülné a figyelmünket valamilyen KRESZ-szabály, és bírságot vetnének ki ránk, jobban tesszük, ha minél előbb kiegyenlítjük a számlát, ilyenkor ugyanis jelentős engedményekben részesülhetünk.

Olaszországban csak a büntetési tétel legalsó mértékét kérik tőlünk, ha 60 napon belül fizetünk, Franciaországban pedig akkor mérséklik a büntetést, ha 15 napon belül rendezzük a számlát. Görögországban és Spanyolországban a büntetés felét elengedik, ha az előbbi országban 10, az utóbbiban 20 napon belül fizetünk.

Ne feledjük, hogy 2010 óta a kifizetetlen közlekedési bírságokat valamennyi EU-tagállam polgárán utólag is behajtják, ha a büntetés a kezelési költséget is beleszámítva eléri a 70 eurót.

Itt megnézheti, milyen vétségért mennyit kell fizetni Európa különböző országaiban.